Oulun käräjäoikeus tuomitsi joulukuussa tuolloin jo 16 täyttäneen nuoren miehen syksyllä 2016 tapahtuneesta täysi-ikäisen naisen raiskauksesta 1 vuoden 2 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Syyttäjä vaati käräjäoikeudessa tekohetkellä 15-vuotiaalle nuorelle ehdollista vankeusrangaistusta nuorena henkilönä tehdystä raiskauksesta sillä perusteella, että vastaaja oli ollut 1. marraskuuta 2016 asianomistajan kanssa sukupuoliyhteydessä käyttämällä hyväkseen sitä, että asianomistaja oli tiedottomuuden tai muun avuttoman tilan vuoksi ollut kykenemätön puolustamaan itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan.

Vastaaja esitti käräjäoikeudessa, että hänen ja asianomistajan kesken ei ollut tapahtunut mitään ruumiillista kontaktia. Uhrin lääketieteellisessä tutkimuksessa kuitenkin löytyi spermaa ja kromosomia, joka olisi äärimmäisen harvinainen suomalaiselle miehelle.

Vastaaja velvoitettiin suorittamaan asianomistajalle korvaukseksi henkisestä kärsimyksestä 4 000 euroa ja tilapäisestä haitasta 1 500 euroa laillisine korkoineen rikoksentekopäivästä lukien.

Rovaniemen hovioikeus ei muuttanut maanantaina antamallaan ratkaisulla käräjäoikeuden tuomiota. Käräjäoikeuden tuomiosta oli valittanut syytetty. Hän vaati syytettä ja korvausvaatimuksia hylättäväksi tai ainakin korvauksia alennettavaksi.

Teossa ei ole käytetty väkivaltaa tai sen uhkaa. Vastaajan määrääminen ehdollisen vankeuden tehosteeksi valvontaan on hänen sosiaalisen selviytymisen edistämiseksi ja uusien rikosten ehkäisemiseksi perusteltua.

Aiheeseen liittyen