Ruotsi. Mies makaa ampumahaavoineen maassa Fröslundan koulun vieressä Eskilstunassa. Abdullahi, joka oli silloin toisella luokalla, todistaa ampumista, kirjoittaa SVT Nyheter tänään (28.11.) julkaisemassaan artikkelissa.

Yli 700 ampumista on tapahtunut alakoulujen lähellä viimeisen kolmen vuoden aikana. Tämä käy ilmi SVT:n yhteistyössä tilastoyhtiö Infostatin kanssa tuottamasta tilastosta.Ammuskelut ovat pitkään olleet yksi suurimmista yhteiskunnallisen keskustelun aiheista Ruotsissa. Yksi mittakaavan mitta on alakoulujen lähellä tapahtuvien ammuskelujen määrä – ilmiö, jonka vaikutukset ulottuvat usein rikollispiirien ulkopuolelle.

– Kun ammuskeluja on enemmän, ne tulevat myös koulua lähemmäs. Se on luonnollinen seuraus. Rikolliset nuoret tuntevat ympäristön ja tietävät, minne piilottaa aseita tai miten paeta paikalta mahdollisimman nopeasti. Se on heidän kotikenttänsä, sanoo Sven Granath, Ruotsin poliisilaitoksen kriminologi.

SVT:n kartoitus osoittaa, että 16 prosenttia Ruotsin ala-asteen oppilaista – 196 000 lasta – käy koulua, jossa on viimeisten kolmen vuoden aikana tapahtunut yksi tai useampi ammuskelu 500 metrin säteellä.

Suurkaupungeissa Tukholmassa ja Malmössä prosenttiosuus on huomattavasti korkeampi: lähes 50 prosenttia. Pahimpia ovat alueet, jotka poliisi on määritellyt erityisen haavoittuviksi.

Suurin osa SVT:n tutkimuksen ampumisista on tapahtunut kouluajan ulkopuolella. Kriminologi Sven Granath korostaa, että monet lapset kärsivät silti väkivallasta.

– On ongelma, että ammuskelua tapahtuu ja että väkivallan tilanteet näkee niin läheltä. Se luo paljon epävarmuutta. Se voi myös antaa epäoikeudenmukaisuuden tunteen, koska nämä ovat opiskelijoita, jotka saattavat nähdä ampumista useammin kuin muut jokapäiväisessä elämässään, hän sanoo.

Järvan alueen koulujen ympärillä Länsi-Tukholmassa, joka on viime vuosina ollut useiden veristen jengikonfliktien keskus, on tapahtunut 49 ampumista. Tänä vuonna alueella on ollut vähemmän ammuskeluja, kun taas tapaukset ovat lisääntyneet muualla.

Esimerkkinä on Eskilstuna, jossa oli 37 ampumista alakoulujen lähellä. Uppsalassa useat tapaukset ovat tulleet todella lähelle, kuten tapahtui tämän vuoden huhtikuussa.

Stordammenin koulun luona ammuttiin useita laukauksia lasten ollessa koulun pihalla Koulun ulkopuolella oli kohde – mies, jota oli ammuttu molempiin jalkoihin. Koulun henkilökunta soitti ambulanssin ja varmisti, että lapset tuotiin sisälle koulun tiloihin.

Yhdysvalloista ja Meksikosta tehdyt tutkimukset osoittavat, että jengiväkivalta voi vaikuttaa lasten tulevaisuudennäkymiin – akateemiset tulokset heikkenevät ja heidän on vaikea keskittyä koulutyöhön.

Myös ruotsalaisten lasten koulunkäynti voi kärsiä, sanoo lapsi- ja nuorisotieteen tohtori Jonas Lindbäck, joka tutki nuorten jokapäiväistä kouluelämää rikollisiksi leimautuneilla alueilla Göteborgissa, kirjoittaa SVT Nyheter.

Kuvituskuva.

Aiheeseen liittyen