sunnuntai, 21 heinäkuun, 2024

Alaikäinen koulu-uhkailija otettiin päivän ajaksi kiinni Itä-Uudellamaalla

Itä-Uusimaa. Poliisi otti torstaina 8.2. kotoaan kiinni oppilaan, joka oli uhannut ottaa aseen mukaan kouluunsa. Kiinniotolla haluttiin varmistaa oppilaitoksen turvallisuus ja ettei aseesta puhunut oppilas toteuta uhkaustaan, kertoo poliisi.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ennalta estävä toiminta sai tammikuussa huolestuttavan vihjeen poliisilaitoksen alueella toimivasta oppilaitoksesta. Sen henkilökunta ilmoitti, että oppilaat olivat kuulleet yhden heidän koulunsa oppilaan puhuvan aseen ottamisesta mukaan kouluun ja aikeesta tehdä sillä jotain ikävää. Tilanne huolestutti ja samalla pelotti muita oppilaita.

– Oppilaat toimivat tilanteessa esimerkillisen hienosti, kun kertoivat kuulemistaan vakavista aikeista koulun henkilökunnalle, kiittelee rikoskomisario Kaisamaria Holappa Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ennalta estävästä toiminnasta.

Ennalta estävän toiminnan konstaapelit puhuttivat aseesta puhuneen oppilaan jo tammikuussa ja siinä tilanteessa selvitettiin hänen aikeita sekä taustoja. Poliisi oli samana päivänä yhteydessä alaikäisen oppilaan huoltajiin sekä lastensuojeluun. Huoltajille kerrottiin poliisille ilmi tulleesta huolestuttavasti asiasta.

– Oppilas oli kertonut, että aikoo ottaa aseen mukaan kouluun torstaina 8.2.2024. Arvioimme  selvittelyiden jälkeen, että tähän kyseiseen koulu-uhkaan on reagoitava ottamalla alaikäinen oppilas kiinni kyseisenä aamuna, jotta voimme varmistua oppilaitoksen turvallisuudesta ja siitä, ettei aseesta puhunut oppilas toteuta uhkaustaan, Holappa kertoo.

Poliisi otti oppilaan kiinni hänen kotiosoitteestaan torstaiaamuna. Kiinniotto tehtiin poliisilaissa määritellyillä perusteilla, joilla pyritään estämään rikosten tai häiriöiden syntyminen. Oppilas pidettiin kiinniotettuna koulupäivän ajan, minkä jälkeen hänet päästettiin vapaaksi. Kiinniotetun alaikäisen oppilaan vanhempia tiedotettiin poliisin toimenpiteistä ja vapautumisajasta. Myös sosiaaliviranomaiset olivat tietoisia poliisin nuoreen kohdistamasta kiinniotosta. Poliisi piti myös oppilaitokseen tiiviisti yhteyttä päivän aikana.

Kaikki uhkaukset otetaan vakavasti

– Aina, kun kouluun kohdistuu uhka, poliisi lähtee selvittämään uhkauksen tekijää ja lähes poikkeuksetta saa sen selvitettyä.  Kaikki uhkaukset otetaan vakavasti ja ne tutkitaan perinpohjaisesti.  Vaikka nuori omasta mielestään viestii anonyymeissä sovelluksissa, viranomaiset käytännössä aina saavat järjestelmän ylläpitäjältä tiedot nuoresta. Uhkauksen kirjoittajan henkilöllisyyden selvittyä, voimme esimerkiksi takavarikoida uhkauksen kirjoittaneen nuoren puhelimen ja tietokoneen tutkinnan ajaksi. Tutkinta saattaa kestää useita viikkoja.  Uhkauksesta jää tieto poliisille ja poliisi jää myös seuraamaan henkilöitä, jotka ovat uhanneet kouluja eri viestintäkanavissa.  Koulu voi myös antaa omat sanktionsa. Oppilaan nettitunnukset voidaan esimerkiksi laittaa koululla lukkoon, taustoittaa Kaisamaria Holappa.

Koulu-uhkan selvittämiseen poliisi tekee yhteistyötä myös sosiaalitoimen ja terveydenhuollon kanssa.  Alaikäisestä lapsesta kirjataan lastensuojeluilmoitus. Joissain tapauksissa joudutaan nuori ohjaamaan terveydenhuollon viranomaisen arvioitavaksi.

– Joskus sama henkilö uhkailee koulua uudestaan. Jos tuolloin jää edelleen epäselväksi uhkauksen vakavuus, voidaan asia viedä syyttäjälle syyteharkintaan, vaikka uhkauksen kirjoittaja sanoisi viestin olleen ”vain läppää”.  Rikosnimike on niissä tapauksissa useimmiten laiton uhkaus, Holappa toteaa.

Kuvituskuva. 

1 KOMMENTTI

  1. Joskos ne kiusaajatkin sieltä koulusta haettaisiin yhtä tunnollisesti puhutteluun? Lasta, jota on kiusattu 6-vuotta eikä koulu tee mitään, katkeroituu. Puuttukqa näihin jo ekqn kiusaamisen kohdalla!

    0

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT