sunnuntai, 28 huhtikuun, 2024

Asiantuntijan arvio: Ruotsin jengikonflikti kärjistyy nyt ulkomailla 

Ruotsi. Foxtrotin jengisota on ravistellut Ruotsia murhien, räjähdysten ja muiden väkivaltaisuuksien myötä Tukholmassa, Uppsalassa ja useissa muissa Ruotsin kaupungeissa. Murhia on tapahtunut viikkojen ajan, joskus jopa useita päivässä. Viime aikoina väkivallantekojen määrä on kuitenkin vähentynyt, kirjoittaa Aftonbladet 3.11. julkaisemassaan artikkelissa.

Ruotsia koko syksyn ravistellut, raakoja väkivaltaisuuksia sisältänyt jengikonflikti on siirtynyt ulkomaille.

Uhan alla olleet jengirikolliset pakenevat ulkomaille ja joutuvat siellä hyökkäysten kohteeksi, sanoo jengiasiantuntija Gunnar Appelgren lehdelle.

Yksi selitys väkivallan vähenemiselle voisi myös olla se, että poliisi on pidättänyt suuren joukon epäiltyjä.

– Tapausten johdosta on vangittu paljon ihmisiä eri puolilla maata. Tämä tarkoittaa, että ihmisillä, joita haluavat hyökätä, tai ihmisillä, jotka hyökkäävät, ei ole tätä mahdollisuutta nyt, sanoo rikoskomissaari ja jengirikollisuuden asiantuntija Gunnar Appelgren.

Monet rikollisjengien jäsenet ovat myös muuttaneet ulkomaille.

– Ei ole uusi asia, että he tekevät niin. Olemme nähneet tämän aiemmin esimerkiksi Espanjassa, Tanskassa ja Turkissa. Pysyt ulkomailla, jos sinulla on uhka päällä paetaksesi oikeutta, mutta myös välttääksesi muita rikollisia löytämästä sinua, Gunnar Appelgren sanoo Aftonbladetille.

Syksyn aikana ulkomailla tapahtui useita Foxtrot-konfliktiin liittyviä rikoksia. Muun muassa useita ammuskeluja Turkissa ja viime tiistaina murha Bosnia Hertsegovinassa.

Useita ruotsalaisia Foxtrotin jäseniä on pidätetty myös ulkomailla, muun muassa Tunisiassa ja Serbiassa.

– Kun Espanjassa tehtiin useita rikoksia ruotsalaisten jengirikollisten toimesta, Espanjan poliisi tehosti toimiaan heitä vastaan. Myös Turkki on luultavasti toiminut samoin. Viime syksynä tapahtuneen ammuskelun jälkeen siitä on maassa käyty keskustelua, Gunnar Appelgren sanoo.

– Viimeisimmät tapahtumat ovat tapahtuneet ulkomailla. Eivätkä nämä maat halua ruotsalaista väkivaltaa tai ruotsalaisia jengin jäseniä riesakseen.

Useissa aiemmissa operaatioissa Ruotsin poliisi on tehnyt yhteistyötä ulkomaisten poliisien kanssa ruotsalaisten jengirikollisten pidättämiseksi.

– Meillä on vahva ja hyvä yhteistyö muiden maiden kanssa. Jatkossa kaikki maat haluavat yhä vahvemmin pysäyttää ruotsalaiset väkivallantekijät. Ruotsalainen jengirikollisuus on tiedossa, eivätkä ulkomaat halua sitä ongelmaa itselleen, Gunnar Appelgren sanoo lehdelle.

Vaikka nyt näyttää siltä, että väkivalta on rauhoittunut tai siirtynyt ulkomaille, Gunnar Appelgren uskoo, että se leimahtaa pian taas myös Ruotsissa.

– Nyt saattaa näyttää pinnalta rauhalliselta, mutta ei se sitä ole. Meillä on kokemusta siitä miltä väkivalta on näyttänyt aiemmin. Se tulee aaltoina riippuen siitä, mitä konflikteissa kulloinkin tapahtuu. Välillä on huippuja, joissa tapahtuu monia hyökkäyksiä, sitten tilanne rauhoittuu, jonka jälkeen he käyvät jälleen toisiinsa käsiksi.

– Toivottavasti väkivallan huiput jäävät kuitenkin jatkossa matalammiksi, jottei tilanne putoa niin poikkeukselliselle tasolle kuin kuluneen syksyn aikana on tapahtunut, Gunnar Appelgren sanoo Aftonbladetille antamassaan haastattelussa..

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT