Torniossa Seminaarinkadulla sijaitsevasta Maupertuis puistosta tuhottiin ja anastettiin Astemittauksen muistomerkki perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Patsas on pystytetty ranskalaisen akateemikko Maupertuis’n retkikunnan (1736-1737) muistoksi, jolloin Tornio ja Tornionlaakso saivat olla todistajina osana kansainvälistä tapahtumaa. Maupertuis’n retkikunta selvitti Tornion kirkon tornista Pellon Kittisvaaraan asti ulottuneella mittauksella maapallon muotoa koskevan riidan. Muistomerkki on Ranskalaisten lahjoittama ja sen on suunnitellut Olof Ericson. Muistomerkki paljastettiin 19.6.1971. Kohde on Struven ketjun ja astemittauksen muistomerkki, Struven ketju on Unescon maailmanperintökohde.

Patsasta oli moukaroitu voimakkaasti marmoriosilta ja kuparinen veistos oli rälläköity irti alustaltaan. Veistos on noin kaksi metriä korkea ja noin 1,5 metriä leveä.

Poliisi pyytää ilmoittamaan mahdollisista havainnoista meri-lappi.tutkinta.lappi@poliisi.fi tai numeroon 029 546 6156.

Kuvituskuva.

Päivitys uutiseen kello15.10.

Aikaisemmin ilmoitettiin Torniossa anastetusta muistomerkistä. Asiassa ei ole tapahtunut rikosta, vaan muistomerkki on viety huoltoon ensivuoden 400 -vuotis juhlaa varten.

Poliisi kiittää kansalaisia nopeasta reagoinnista uutisointiin. Näin ne asiat selviää, toteaa poliisi.

Aiheeseen liittyen