Helsinki. Elokapinan mielenosoitusjoukko on kokoontunut Valtioneuvoston linnan portaille. Myös Ritarikadulla on noin 30 hengen mielenosoittajien joukko. Poliisi on paikalla. Poliisi turvaa Valtioneuvoston linnan ja aloittaa neuvottelut mielenosoittajien kanssa, tiedotetaan Twitterissä.

***

Poliisi on vaatinut ilmastoaktivistiryhmä Elokapinan taustayhdistyksen varoja vakuustakavarikkoon. Poliisi epäilee Elonvaalijat ry:n toiminnassa rahankeräysrikosta, kertoo YLE.

Vakuustakavarikkoa käsiteltiin eilen Helsingin käräjäoikeuden pakkokeinoistunnossa. Vakuutustakavarikkoon vaadittava summa ei ole toistaiseksi tiedossa. Käräjäoikeus antaa asiassa kansliatuomion 12. lokakuuta.

Poliisi epäilee, että yhdistyksen toiminnassa olisi rikottu rahankeräyslain kuudetta pykälää, jonka mukaan rahankeräystä ei saa järjestää selvästi yleistä järjestystä tai turvallisuutta vaarantavan tai lainvastaisen toiminnan rahoittamiseksi.

Elonvaalijat on kerännyt rahaa rahoittaakseen Elokapinan mielenosoitustoimintaa. Mielenosoituksiin on liittynyt kansalaistottelemattomuutta, ja lukuisia Elokapina-liikkeen aktivisteja on otettu kiinni ja sakotettu niskoittelusta.

Tämän lisäksi poliisi epäilee, että Elonvaalijat ry olisi ylittänyt sille hyväksyttyjen rahankeräysilmoitusten enimmäismäärät.

YLE:n mukaanTutkinnassa on kaksi erillistä rahankeräysrikosepäilyä. Niistä toinen on poliisin mukaan tapahtunut 26.4.–18.6.2021 Helsingissä ja toinen 15.9. Helsingissä.

Kuvituskuva, arkisto.

Aiheeseen liittyen