lauantai, 13 heinäkuun, 2024

Hämeen poliisilaitos muistuttaa: hae uusi henkilökortti ajoissa

Häme. Poliisi ennakoi, että lupapalveluihin on tänä vuonna tulossa ruuhkaa henkilökorttien uusimisen vuoksi. Tämä johtuu siitä, että vuonna 2019 myönnettyihin henkilökortteihin ei vielä tallennettu sormenjälkiä. Sormenjälkiä alettiin ottaa henkilökortteihin lakimuutoksen jälkeen 2.8.2021 alkaen. Koska nyt uusittavaksi tulee suuri määrä henkilökortteja, joissa ei vielä ole sormenjälkiä, edellyttää uusiminen hyvin monelle henkilökohtaista käyntiä lupapalveluissa.

Laita haku vireille sähköisesti

Uusi henkilökorttihakemus suositellaan laitettavaksi vireille sähköisesti, jos se vain on mahdollista. Poliisin sähköinen asiointijärjestelmä kertoo, mikäli hakijan on tarpeellista käydä lupapalveluissa uusien biometristen tunnisteiden ottamiseksi ja hakemuksen loppuun saattamiseksi. Eli jos järjestelmä kertoo, että käynti on tarpeen, silloin on varattava aika poliisiasemalle.

Ajan varaamista on hyvä ennakoida, sillä ajat täyttyvät nopeasti pitkälle kevääseen ja kesään. Myös jonottamalla on mahdollista asioida ilman ajanvarausta, mutta keväällä kannattaa varautua mahdollisesti pitkäänkin jonotusaikaan. Asemien aukioloajat kannattaa myös tarkistaa ennakkoon poliisin nettisivuilta www.poliisi.fi.

Aina ei tarvita henkilökohtaista asiointia

Kun hakija tekee sähköisen hakemuksen verkossa, hänen ei tarvitse käydä henkilökohtaisesti viranomaisen luona jos:
•    hakijalle on edeltävän kuuden (6) vuoden aikana myönnetty passi henkilökohtaisella käynnillä lupapalveluissa ja
•    asiakas antaa järjestelmälle luvan käyttää olemassa olevia tunnistei-ta ja
•    suku- tai etunimi ei ole muuttunut

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asiakas on hakenut passia edeltävän kuuden vuoden aikana henkilökohtaisesti asioimalla lupapalveluissa ja häneltä on otettu nimikirjoitusnäyte, sekä sormenjäljet. Passin myöntöpäivämäärästä tulee olla alle 6 vuotta sillä hetkellä, kun henkilökorttihakemus laitetaan vireille.

Vältä ruuhkat

Henkilökortin uusinnan kanssa tulee olla ajoissa liikkeellä. Normaali tilaus-nopeus on tällä hetkellä n. 8 arkipäivää, mutta luonnollisesti toimitusaika saattaa pitkittyä etenkin kesän ruuhkien aikaan.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT