keskiviikko, 17 huhtikuun, 2024

Hämeessä omaisuusrikoksia aiempaa vähemmän, väkivaltarikoksia aiempaa enemmän

Häme. Poliisilaitoksen alueella rikosten määrä on pysynyt edellisen vuoden tasolla, mutta rikoslajeissa on vaihtelua, tiedottaa Hämeen poliisilaitos.

Rikosten määrä on Hämeessä pysynyt ennallaan. Hämeen poliisi kirjasi viime vuoden aikana ilmoituksen kaikkiaan 34 000 rikoslakirikoksesta. Kun liikennerikokset jätetään pois laskuista, oli rikoksia 24 400. Kaiken kaikkiaan rikosten määrä on pysynyt edellisen vuoden tasolla, mutta rikoslajeissa on vaihtelua.

Rikoksista saatiin selvitettyä entistä suurempi osa, sillä selvitysaste nousi 43,6 prosentista 50,3 prosenttiin. Sen sijaan rikoslakirikosten tutkinta-aika piteni. Aika oli viime vuonna 238 vuorokautta kun edellisenä vuonna se oli 172 vuorokautta. Tutkinta-ajan piteneminen johtuu suurimmalta osin niin sanotusta Vastaamo-juttukokonaisuudesta, mutta myös erilaiset rikosilmiöt, kuten etenkin Päijät-Hämeeseen rantautunut Roadman-ilmiö, sitovat rikostutkintaa aiempaa enemmän.

Petos- ja väkivaltarikoksia aiempaa enemmän

Omaisuusrikosten määrä oli lähes edellisvuoden tasolla, kaikkiaan niitä oli noin 16 000. Varkaudet vähenivät edellisestä vuodesta, mutta petosrikosten määrä jatkoi kasvuaan. Kaikkiaan petosrikoksia ilmoitettiin Hämeessä poliisille lähes 5 200. Petokset, erityisesti tietoverkossa tapahtuvat rikokset, muodostavatkin jo noin viidesosan kaikista Hämeen poliisilaitoksen tietoon tulleista rikoslakirikoksista liikennerikokset pois lukien.

Omaisuusrikoksissa huomattavaa oli myös ryöstöjen määrän kasvu. Ryöstöjä kirjattiin viime vuonna 132 kun edellisenä vuonna niitä oli 89. Viime vuoden ryöstöistä enemmistö tehtiin Päijät-Hämeessä ja niistä vielä huomattava osa eli 66 Lahdessa. Myös Hämeenlinnassa ryöstöjen määrä on kaksinkertaistunut vuodessa ja niitä oli viime vuonna 24.

Väkivaltarikoksia tuli Hämeen poliisin tietoon viime vuonna kaikkiaan 2 340, mikä on 11 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna (2 109). Kasvua oli niin pahoinpitelyrikoksissa, seksuaalirikoksissa kuin henkirikoksissakin. Ilmoitettuja perheväkivaltarikoksia sen sijaan oli edellisvuotta vähemmän.

Henkirikokset ja niiden yritykset lisääntyivät hieman. Hämeen poliisin rikostutkijat onnistuivat selvittämään kaikki nämä rikokset. Henkirikokset ovat usein erittäin työläitä ja niiden selvittämiseen käytettiin useita henkilötyövuosia, tiedotteessa kerrotaan.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT