sunnuntai, 21 huhtikuun, 2024

Nuorten tilanne huolestuttava rikostilastoissa – alaikäisten tekemät ryöstöt kasvussa Hämeessä

Häme. Ryöstöjen määrän kasvu näkyy erityisesti, kun tarkastellaan nuorten tekemiä rikoksia. Etenkin alle 15-vuotiaat ovat tehneet omaisuus- ja pahoinpitelyrikoksia merkittävästi enemmän kuin aiempina vuosina. Edellisestä vuodesta monissa rikosnimikkeissä kasvu on todella suuri. Esimerkiksi alle 15-vuotiaiden tekemiksi epäiltyjä ryöstöjä ja kiristyksiä oli viime vuonna 35 kun edellisenä vuonna määrä oli 11. Pahoinpitelyrikoksia alle 15-vuotiaat tekivät yhteensä koko Hämeessä 282, mikä on 76 prosenttia enemmän kuin vuonna 2022, kertoo Hämeen poliisilaitos.

Myös 15–17-vuotiaiden tekemiksi epäiltyjen omaisuus- ja pahoinpitelyrikosten määrä on kasvanut merkittävästi, mutta ei kokonaisuutena niin paljon kuin nuorempien. Eniten tässä ikäluokassa ovat lisääntyneet törkeät varkaudet ja varkaudet, joiden määrä lähes kaksinkertaistui. Lahdessa tämän ikäluokan tekemiksi epäiltyjen törkeiden varkauksien ja varkauksien määrä kasvoi huomattavasti. Vuonna 2022 epäiltyjä varkauksia tai törkeitä varkauksia oli kaksi ja vuonna 2023 niitä oli 29.

Hämeen poliisilaitoksen alueella ei ole katujengiksi määriteltyjä ryhmiä. Alueella on kuitenkin nuoria rikoksentekijöitä, joilla on riskipotentiaali liukua astetta vakavampaan rikolliseen elämäntapaan. Ilmiöön puutuminen vaatii aktiivista seurantaa, moniammatillista työtä ja varhaista puuttumista. Olennaista on perheissä tehtävä kasvatustyö! Jengeihin liittymiselle altistavat esimerkiksi syrjäytyminen ja päihdeongelmat. Kodin ulkopuolelle sijoitetut nuoret ovat potentiaalisia tekijöitä ja uhreja.

Nuorten kasvava rikoksentekijöiden joukko aiheuttaa entistä suurempia riskejä sille, että vanhemmat hyödyntävät alle 15-vuotiaita rikosten tekijöinä, toteaa poliisi.

Poliisi on katkaissut hankalimpia nuorten rikoskierteitä pakkokeinojen, kuten vangitsemisen avulla. 15–17-vuotiaisiin on mahdollista kohdistaa poliisin pakkokeinoja viimesijaisina keinoina, mutta alle 15-vuotiaiden osalta poliisilla ei ole keinoja rikoskierteiden katkaisemiseen. Alaikäisten rikoskierteiden katkaiseminen onkin poliisin sijasta ensisijaisesti lastensuojelun vastuulla. Tiukkojen rajojen asettamisen merkitys korostuu vaikeimmissa tapauksissa.

Kuvituskuva.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT