Helsinki. Lauantaina 5. kesäkuuta kesäinen koulujen päättäjäispäivä keräsi puistoihin juhlijoita. Poliisi ylläpiti turvallisuutta aktiivisella valvonnalla ja häiriötilanteisiin puuttumalla. Viikonloppu oli Helsingin poliisille vuoden toistaiseksi vilkkain.

Helsingin poliisi arvioi ennalta, että helteinen sää, ravintoloita koskevat aukiolo rajoitukset sekä koulujen päättyminen tuovat runsaasti juhlijoita Helsingin puistoihin ja rannoille lauantai-iltana ja sunnuntain vastaisena yönä.

– Osasimme ennakoida, että näin tulee tapahtumaan ja halusimme varmistaa, että turvallisuuteen on poliisin puolesta panostettu riittävästi. Turvallisuustasoa ylläpitämään kohdennettiin normaalin hälytys- ja valvontaresurssien lisäksi noin 100 poliisia. Heidän tehtävänään oli jalkautua aktiivisesti juhlintapaikkoihin ja puuttua sekä alaikäisten alkoholin käyttöön että kaikkeen turvallisuutta vaarantaviin tilanteisiin, esimerkiksi alkaviin tappeluihin, taustoittaa ylikomisario Jarkko Lehtinen Helsingin poliisin Hälytys- ja valvontayksiköstä.

Juhlinnan valvonnan lisäksi poliisi hoiti normaalisti viikonloppuun liittyviä hälytystehtäviä, joita oli suunnilleen yhtä paljon kuin viime vuoteen verrattuna.

Puisto- ja päihdevalvonnan lisäksi hoidetut Hälytystehtävät Helsingissä tilastollisesti edellisvuoteen verrattuna (Vuoden 2020 koulujen päättäjäislauantai 30.5.2020)

Tehtäviä yhteensä 346 kpl / vuonna 2020, 342 kpl
Perheväkivalta (kotihälytyksiä) klo 19-06 välillä 8 kpl / vuonna 2020, 10 kpl
Häiritsevä meteli (kotihälytyksiä) klo 19-06 välillä 30 kpl / vuonna 2020, 27 kpl
Pahoinpitelyitä klo 19-06 välillä 14 kpl / vuonna 2020, 10 kpl
Puukotus klo 19-06 välillä 4 kpl / vuonna 2020, 2 kpl
Päihtynyt henkilö klo 19-06 välillä 45 kpl / vuonna 2020, 39 kpl
Häirikkö klo 19-06 välillä 122 kpl / vuonna 2020, 86 kpl
Rattijuopumus klo 19-06 välillä 8 kpl / vuonna 2020, 12 kpl

Kolme juhlinta-aluetta tyhjennettiin yöllä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden vuoksi

Ihmisiä oli liikkeellä runsaasti kaikissa Helsingin puistoissa ja ranta-aluille. Kolmessa paikassa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden taso heikkeni yön aikana selvästi, joten alueet tyhjennettiin poliisi toimesta.

Hietaniemen uimarannalle oli kokoontunut nuoria juhlijoita, joiden joukossa oli myös runsaasti alaikäisiä. Levottomuuksia ilmeni paikalla pitkin iltaa. Paikalla oli yksi noin 100 henkilön joukko, joka aiheutti häiriöitä. Osa joukkoon kuuluvista vaikutti haastavan tarkoituksellisesti riitaa muiden paikallaolijoiden kanssa. Pimeän tultua yksittäisiin väkivalta- tai vastaaviin tilanteisiin puuttuminen ei ollut enää mahdollista, ja ranta päätettiin tyhjentää klo 24. Paikalla oli tällöin useampi sata nuorta.

Sinebrychoffin puistossa oli illalla runsaasti ihmisiä. Alkuilta sujui rauhallisesti, mutta puolenyön aikoihin häiriöt puistossa lisääntyivät. Noin klo 23 poliisilla oli puistossa puukotustapaukseen liittyvä tehtävä, josta tiedottaminen jatkuu rikostutkintapainotteisesti. Tarvittaessa aiheesta tiedotetaan aikaisintaan maanantaina. Häiriöiden lisääntyessä valvonta vaikeutui ja puisto päätettiin tyhjentää noin klo 01. Paikalla tällöin arviolta yli 500 henkilöä.

– Valvonnan aikana tehtiin se havainto, että poliisin puuttuessa nuorten alkoholinkäyttöön tietyssä paikassa alueelle ei enää tullut muita nuoria. Esimerkiksi seitsemän aikaan Mustikkamaalla puututtiin nuorten alkoholinkäyttöön, minkä jälkeen nuoria ei alueelle enää suunnannut. Poliisin valvonnalla on siis selvää vaikutusta siihen, missä ja miten kokoonnutaan, Lehtinen kertaa.

Tervasaaressa juhli noin 200-300 iältään hieman vanhempaa henkilöä. Ennen keskiyötä paikalla ammuttiin ilotulitteita ja alueella alkoi olla levotonta. Alue päätettiin tyhjentää klo 23.45.

– Valvovat partiot tekivät sen havainnon, että puistoissa oli nuorten lisäksi runsaasti myös aikuisia juhlijoita. Tämä selittynee ravintolarajoituksilla, joista johtuen haetaan muita juhlintapaikkoja. Tätä pidän ensisijaisesti koronaepidemian ajan ilmiönä, toteaa ylikomisario Jarkko Lehtinen.

Nuorten päihdevalvonnassa hävitettiin paljon alkoholia

Yhtenä valvonnan painopisteenä oli alaikäisten päihteiden käyttö, johon puututtiin aktiivisesti. Poliisi otti Helsingin pois ja hävitti illan ja yön aikana runsaasti alkoholia. Alaikäisen päihteiden käytöstä tehdään aina lastensuojeluilmoitus.

Päihdevalvontatilastoja 5.-6.6.2021 Helsinki:

Laadittu n. 160 kpl lastensuojeluilmoituksia

Hävitetty:
•    80 l olutta
•    10 l lonkeroa
•    6 l viiniä
•    40 l siideriä tai vastaavaa mietoa alkoholijuomaa
•    7 litraa väkeviä

Yksittäisenä ilmiönä poliisi havaitsi, että nuorilla oli hallussaan paljon samanmerkkistä, vahvuudeltaan 40% tuontiviinaa.

– Tämä viittaisi siihen, että yksi tai useampi henkilö on hakenut lastin juuri tätä tiettyä viinaa, jota on sitten itse juotu ja ehkä myös jaettu kavereille. Vaihtoehtoisesti joku, todennäköisesti aikuinen, on myynyt nuorille ulkomailta hakemaansa viinaa. Kummatkin ovat mahdollisia, pohtii Lehtinen.

Kokonaisuudessaan turvallisuus pystyttiin säilyttämään

Vaikka koulujen päättäjäisilta- ja yö olivat vilkkaita, kokonaisuudessaan turvallisuus Helsingin kaduilla ja puistoissa säilyi. Niissä paikoissa, joissa tilanne alkoi riistäytyä käsistä, alueet tyhjennettiin ihmisistä ja tilanne saatiin rauhoitettua. Tietoomme ei tullut vakavia loukkaantumisia.

– Poliisin näkökulmasta meni varsin hyvin, arvioi Lehtinen.

– Seuraavaksi valmistaudumme illan mitalijuhlaan. Tehdään siitä iloinen tapahtuma ilman häiriköintiä, ehdottaa Lehtinen.

Aiheeseen liittyen