Iisalmi. Poliisi on havainnut Iisalmessa kuluneen viikon aikana useita mopoilijoiden tekemiä liikennerikoksia. Mopoilla on mm. ajettu keulimalla ja lisäksi mopoilijat ovat myös lähteneet pysäytystilanteessa poliisipartioita karkuun. Karkuun lähteneet ovat jääneet kiinni ja pysäytysten yhteydessä heidän on havaittu olleen alaikäisiä tai muuten ajo-oikeudettomia. Myös mopojen kunnossa ja rakenteissa on ollut vikoja ja puutteita, jotka ovat pahimmillaan olleet todella vaarallisia. Osa mopoista on ollut myös liikennekäytöstä poistetuksi ilmoitettuja. Pahimmassa tapauksessa mopossa ei ole ollut lainkaan etujarrua, joka on kaksipyöräisen ajoneuvon tärkein jarru.

Poliisin havaintojen mukaan Iisalmen koulujen lähistöllä on ollut pysäköitynä useita mopoja ja kevytmoottoripyöriä, joissa on puutteita ajoneuvon kunnossa ja varusteissa. Myös yksittäinen rekisteröimätön ja liikennekäyttöön soveltumaton ns. minicrossi havaittiin ja lisäksi kaksi ajoneuvoa, joissa ei ollut rekisterikilpeä ollenkaan.

Vakavimpina tapauksia poliisi tutkii törkeinä liikenneturvallisuuden vaarantamisina. Kyseisissä tapauksissa mopoilijat ovat ajaneet taajamassa suurella ylinopeudella ja ovat jättäneet väistämättä muuta liikennettä. Lisäksi mopoilla on ajettu, mm poluilla ja kevyenliikenteen väylillä, joissa on ollut jalankulkijoita. Sivullisille on aiheutunut vaaraa mopoilijoiden toimista.

Poliisi haluaa muistuttaa mopoilijoiden huoltajia siitä, että he kävisivät keskustelun mopoilevien nuorten kanssa siitä, miten liikenteessä tulee käyttäytyä. Huoltajien tulee huolehtia myös siitä, etteivät alaikäiset ja ajo-oikeudettomat nuoret pääse mopoilla liikenteeseen. Huoltajien kannattaa myös mahdollisuuksiensa mukaan tarkastaa nuorten ajopelien kunto ja varusteet. Ajoneuvosta on hyvä tarkastaa mm. jarrut, renkaat, valot, vilkut, peilit ja rekisterikilpi, joka tulee olla selvästi luettavissa ajoneuvon takaa. Asiaan liittyvää tietoa löytyy mm. liikenneturvan nettisivuilta. Mopon virittämiseen puuttuminen on välittämistä, kuten liikenneturvankin sivuilla lukee.

Poliisi haluaa samalla oikaista Facebookin Iisalmen puskaradiossa olleita virheellisiä tietoja. Tietojen mukaan poliisi olisi 13.8. Iisalmessa kiilannut poliisiautolla mopoilijan siten, että mopoilija olisi kaatunut. Kyseisessä tapauksessa poliisia paennut mopoilija kyllä kaatui, mutta aivan itsekseen ja omien toimiensa seurauksena. Mopoilija ei loukannut itseään tilanteessa.

Poliisi valvoo jatkossakin mopoilijoita normaalin liikennevalvonnan ja partioinnin yhteydessä. Poliisi muistuttaa, että poliisin antamasta pysäytysmerkistä ajoneuvo tulee pysäyttää. Pakoon lähtemällä aiheuttaa vaaraa itsensä lisäksi myös muille ja usein poliisi saa kuitenkin jälkikäteen selvitettyä pakoon menneen ajoneuvon ja kuljettajan tutkinnan kautta. Pakoon lähtemisestä seuraa usein myös isompi rikosepäily, kuin mitä esim. mopossa olevista virityksistä olisi ollut tulossa.

Kuvituskuva.

Aiheeseen liittyen