lauantai, 22 kesäkuun, 2024

Ihmiskauppaa koskevan rikoskokonaisuuden esitutkinta valmistunut Itä-Uudellamaalla

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen talousrikosyksikössä on ollut tutkittavana rikoskokonaisuus, joka koskee ruokalähettipalveluihin liittyvää ihmiskauppaa. Rikoskokonaisuuden esitutkinta on nyt valmistunut ja se on siirretty syyttäjälle syyteharkintaan, tiedottaa poliisi.

– Rikoskokonaisuudessa on kyse työperäiseen hyväksikäyttöön liittyvästä ihmiskaupasta, kavalluksesta, petoksesta sekä maksuvälinepetorikoksista. Kaksi asianomistajaa on tullut ulkomailta kynnysrahan turvin Suomeen työskentelemään vuoden 2021 lopulla. Työolosuhteet ovat olleet pakkotyön kaltaiset, kertoo rikostarkastaja Sari Malinen.

Uhreiksi joutuneita erehdytetty usein eri tavoin

Asianomistajien riippuvaista asemaa ja kielitaidottomuutta on hyväksikäytetty. Tämä ilmeni erehdyttämisenä työn luonteeseen, työ- ja asuinoloihin, palkanmaksuun, sekä asianmukaisen oleskeluluvan ja työoikeuden hakumenettelyyn liittyen. Henkilöt on saatu työskentelemään yrittäjinä ruokalähettitehtävissä joka päivä aamupäivästä iltaan, noin 11-12 tuntisia päiviä, ilman palkkaa tai muuta korvausta. Tämän lisäksi rikoksesta epäilty on hallinnut asianomistajien pankkitilejä.

Asianomistajien oli ollut tarkoitus hakea yrittäjäperusteista oleskelulupaa. Käytännössä heidän piti toimia yrittäjinä Vantaalla sijaitsevassa yhtiössä ja olla siten myös itse työnantajia.  Heitä oli kuitenkin erehdytetty luulemaan, että he ovat työntekijöitä ja tulisivat työskentelemään Suomessa rikoksesta epäillyn ravintolassa.

– Todellisuudessa asianomistajat auttoivat rikoksesta epäiltyä ruokalähettikuljetuksissa ja tässä roolissa ”työskentelivät” rikoksesta epäillyille saamatta korvausta tehdystä työstä. Toisin sanoen asianomistajat ovat olleet täysin riippuvaisia siitä, miten rikoksesta epäilty oli heitä kohdellut. Työskentely on pitänyt sisällään myös erilaisia kuljetus- ja muuttotehtäviä, Malinen sanoo.

Asianomistajille aiheutunut mittavaa taloudellista vahinkoa

– Asianomistajat ovat lisäksi joutuneet maksamaan rikoksesta epäillylle erinäisiä maksuja ja he ovat olleet toimeentulostaan ja asumisestaan täysin riippuvaisia rikoksesta epäillystä. He ovat olleet riippuvaisia myös rikoksesta epäillyn heille antamista tiedoista ja tuesta koskien Suomessa elämistä. Näistä kaikista toimista johtuen asianomistajille on reilun vuoden aikana aiheutunut noin 45.000 euron taloudellinen vahinko, sanoo Malinen.

 

Poliisi oikaisee:

Poliisi julkaisi tänään maanantaina 6.11.2023 kello 11.46 tiedotteen, jossa kerrottiin Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella tutkittavana olleen ihmiskauppaa koskevan rikoskokonaisuuden valmistumisesta.

Oikaisu: Rikoskokonaisuuteen liittyvät kaksi asianomistajaa ovat tulleet ulkomailta kynnysrahan turvin Suomeen työskentelemään keväällä vuonna 2021 ja työnteko jatkunut loppuvuoteen 2021. Heidän värväämisenä on kuitenkin alkanut jo vuoden 2020 syyskuussa.

Poliisi pahoittelee tiedotteessa ollutta virhettä.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT