keskiviikko, 17 huhtikuun, 2024

Ilotulitteiden väärinkäyttö poliisin tiukassa syynissä – tarvittaessa raketit takavarikoidaan

Poliisi. Vuoden vaihtuessa poliisi puuttuu tiukasti ja matalalla kynnyksellä ilotulitteiden väärinkäyttöön, kaikenlaiseen häiriökäyttäytymiseen sekä erityisesti nuorten päihteiden käyttöön.

Vuodenvaihteessa poliisi kiinnittää huomiota erityisesti lasten ja nuorten turvallisuuteen.

– Päihteiden käyttö altistaa lapsen ja nuoren monenlaisiin vaaroihin. Tästä syystä alaikäisen uudenvuodenviettoon ei tulisi kuulua päihteitä ollenkaan, muistuttaa ylikomisario Toni Sjöblom Lounais-Suomen poliisin ennalta estävän toiminnon yksiköstä.

Jokaisesta havaitusta alaikäisen päihteidenkäyttötapauksesta ilmoitetaan aina sekä huoltajalle että lastensuojeluviranomaiselle.

Sjöblom painottaa asiassa vanhempien vastuuta ja ennalta estäviä toimia – rakkautta, rajoja ja avointa keskusteluyhteyttä.

– Esimerkki ja mahdollisuus turvalliseen ja vastuulliseen juhlimiseen annetaan kotona, Sjöblom sanoo.

Tarvittaessa ilotulitteet takavarikoidaan

Poliisi kiinnittää valvonnassaan erityistä huomiota myös ilotulitteiden turvalliseen käsittelyyn. Väärinkäyttötilanteisiin puututaan erittäin tiukasti.

– Kukin on itse vastuussa ilotulitteiden käytöstä sekä käytössä sattuneista vahingoista. Siksi on huomioitava paitsi paikalliset rajoitukset myös muut toimintaa koskevat ohjeet, kuten se, että ilotulitteita ei saa luovuttaa alaikäiselle, eikä niitä koskaan saa käyttää ihmisjoukon keskellä, Sjöblom listaa.

Varomattomasta käsittelystä, räjähdesäännösten rikkomisesta tai järjestysrikkomuksesta seuraa aina sakkorangaistus. Lisäksi poliisi takavarikoi ilotulitteet – kuten myös aina silloin, kun niitä havaitaan alaikäisten hallusta.

Valvontaa kaupunkien keskustoissa

Kahden koronan rajoittaman uudenvuodenvieton jälkeen uudenvuoden juhlinta taas tänä vuonna odotettavasti kokoaa suuria määriä ihmisiä yleisille paikoille. Tästä syystä myös poliisi keskittää valvontaansa kaupunkien keskustoihin.

– Havaittuihin häiriöihin sekä rikoksiin puututaan tehokkaasti mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Valvomme aattona näkyvästi julkisilla paikoilla jo alkuillasta. Poliisin päätehtävänä on ylläpitää yleistä järjestystä ja turvallisuutta – myös juhlan keskellä, Sjöblom sanoo.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT