Helsinki. Ulkomaalaistaustaisten rikollisryhmien osuus huumekaupassa on viime vuosina selvästi kasvanut ainakin pääkaupunkiseudulla, uutisoi Iltalehti 4.4. julkaistussa artikkelissaan.

– Näitä ryhmiä eivät yhdistä liivit, vaan sama etninen tausta ja yhteinen kieli, kuvailee Helsingin poliisin rikostarkastaja Markku Heinikari järjestäytyneen rikollisuuden kentässä toimivia rikollisryhmittymiä Iltalehdelle.

Heinikarin mukaan samat porukat sekä järjestävät isoja huume-eriä Suomeen että myös levittävät ne täällä.

Ruotsissa tapahtuu vuositasolla satoja ampumistapauksia ja useita pommi-iskuja. Ruotsin mediassa on puhuttu jengisodista, ja mediassa olleiden tietojen perustella rikollisjengien välienselvittelyihin on liittynyt muun muassa pommi-iskuja, elokuvatyylisiä takaa-ajoja ja liikkuvasta autosta ampumista.

– Se nähdään, että Suomessa on olemassa samoista maantieteellisistä suunnista tulevia ryhmittymiä, joilla on huumausaineen levitystoimintaa myös täällä. Se perustuu alueelliseen yhteenkuuluvuuteen. Kun ollaan vieraassa maassa, helposti hakeudutaan samalta alueelta tulevien piiriin. Sellaista on ollut nähtävillä jo useamman vuoden ajan, Kimmo Sainio Keskusrikospoliisista sanoo Iltalehdelle.

Sainion mukaan perinteisesti Suomessa on ollut Baltian maista tulevia ryhmiä, mutta mukaan on viime vuosina tullut Balkanilta, Pohjois-Afrikasta ja Lähi-Idästä lähtöisin olevia ryhmittymiä, mutta jäsenten joukossa voi olla useiden eri maiden, myös Suomen, kansalaisia.

– Kantasuomalaisten järjestäytynyt rikollisuus pyörii hyvin pitkälti liivijengien ympärillä. Jos ei suoraan ole jäsen, niin yleensä kantasuomalaisilla järjestäytyneeseen rikollisuuteen kytkeytyvillä henkilöillä on ainakin jonkinlaiset yhteydet liivijengeihin. Ulkomaiset ryhmät taas toimivat pitkälti liivijengien ulkopuolella, kertoo Sainio.

Lue koko Iltalehden uutinen täältä: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/bca39593-10d7-40a1-830f-9e6a29daf2ca

 

Aiheeseen liittyen