lauantai, 2 maaliskuun, 2024

Itä-Suomen poliisi sai valmiiksi laajan huumausainerikoskokonaisuuden esitutkinnan

Itä-Suomen poliisi on tutkinut laajaa huumausainerikoskokonaisuutta, johon poliisi epäilee liittyneen myös törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelua. Pääepäiltynä on 24-vuotias kuopiolainen mieshenkilö, jolla on pitkä historia huumausainerikoksista, kertoo poliisi.

Tutkinta sai alkunsa 25.12.2022 Kuopiossa tehdystä asevarkaudesta, jossa omakotitalosta oli anastettu muun muassa sarjatuliaseita. Poliisi teki alkuvuonna 2023 lyhyen ajan sisään useita kotietsintöjä, joissa löytyi huomattavia määriä amfetamiinia, kokaiinia ja hasista sekä anastettuja aseita ja niiden osia.

Tämän jälkeen poliisi selvitti pääepäillyn olinpaikaksi Kiuruvedellä sijaitsevan mökin. Poliisi otti pääepäillyn kiinni 13.2.2023 ja teki mökille kotietsinnän. Kotietsinnässä mökiltä löytyi muun muassa huomattava määrä kokaiinia sekä käsiase.

Pääepäillyn epäillään organisoineen huumausainekauppaa mökiltä käsin toukokuusta 2022 lähtien. Hänen epäillään välittäneen huomattavia määriä amfetamiinia, kokaiinia ja hasista ainakin Rovaniemelle, Ouluun, Jyväskylään, Iisalmeen, Siilinjärvelle sekä Kuopioon.

Lisäksi poliisi epäilee, että pääepäilty oli luvannut palkkion törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen toteuttamisesta Kuopiossa. Esitutkinnan perusteella rikoksen toteuttamisessa olisi käytetty edellä mainitussa asevarkaudessa anastettuja aseita.

Epäillyt rikoskokonaisuudet ovat siirtyneet syyttäjälle syyteharkintaan.

Esitutkinnan aikana on ollut kiinniotettuna, pidätettynä tai vangittuna 20 pääosin Pohjois-Savon alueella asuvaa henkilöä. Osa rikoksista epäillyistä toimi pääepäillyn kanssa samassa huumausaineiden levitysorganisaatiossa niin sanotussa Sky ECC -rikoskokonaisuudessa.

Pääepäilty oli etsintäkuulutettuna toisesta huumausainerikoskokonaisuudesta lähes vuoden

Poliisi tutki laajaa huumausaineiden hankkimiseen ja levittämiseen liittyvää rikoskokonaisuutta vuonna 2021. Kyseisen niin sanotun Sky ECC -rikoskokonaisuuden rikokset tehtiin pääosin marraskuun 2020 ja maaliskuun 2021 välisenä aikana. Rikokset tapahtuivat pääosin Pohjois-Savon alueella.

Esitutkinnassa selvisi, että aikaisemmasta huumausainerikostuomiosta ehdonalaisessa vapaudessa ollut pääepäilty oli hankkinut erittäin suuria määriä huumausaineita ja organisoinut niiden levityksen muun muassa Kuopioon, Siilinjärvelle, Leppävirralle ja Jyväskylään.

Pääepäillyn toiminta oli ollut erittäin suunnitelmallista. Pääepäilty oli organisoinut rikosten tekemistä varten ryhmän, jossa kaikilla osallistujilla oli selkeä rooli muun muassa huumausaineiden, ja niiden välittämiseen liittyvien rahojen, kuljettamisessa sekä varastoinnissa. Huumausaineita oli säilytetty samaan aikaan useissa eri paikoissa, ja kommunikointi oli toteutettu pääepäillyn ryhmälleen hankkimilla Sky ECC -puhelimilla.

Asian pääkäsittely käytiin Pohjois-Savon käräjäoikeudessa keväällä 2022, jolloin pääepäilty oli myös vangittuna. Käräjäoikeus päästi pääepäillyn vapaaksi oikeudenkäynnin jälkeen odottamaan myöhemmin annettavaa kirjallista tuomiota. Käräjäoikeus antoi 8.4.2022 tuomion, jossa pääepäilty tuomittiin 9 vuoden ja 4 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen määräten hänet samalla vangittavaksi.

Poliisi ei kuitenkaan tavoittanut pääepäiltyä, ja hänet etsintäkuulutettiin huhtikuussa 2022. Poliisi etsi pääepäiltyä kuukausia tuloksetta, kunnes hänet otettiin kiinni helmikuussa 2023 uuden, tiedotteessa kuvaillun, rikoskokonaisuuden tutkinnan yhteydessä.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT