lauantai, 2 joulukuun, 2023

Itärajalla tavallista enemmän turvapaikkaa hakeneita henkilöitä puutteellisin matkustusasiakirjoin

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille on saapunut elokuun 2023 alusta alkaen 91 henkilöä, joiden rajanylittämiseen vaadittavat matkustusasiakirjat eivät ole olleet kunnossa. Henkilöt ovat rajatarkastusten yhteydessä hakeneet turvapaikkaa Suomesta. Määrä on tavallista suurempi, tiedottaa Rajavartiolaitos.

Pääasiassa henkilöiltä on puuttunut maahantuloon vaadittava viisumi. Henkilöt ovat kolmansien maiden kansalaisia ja käyttäneet Venäjää läpikulkuun.

Aiemmin Venäjän viranomaiset eivät ole sallineet matkustamista Venäjältä Suomen rajanylityspaikoille, mikäli matkustajalla ei ole ollut tarvittavia matkustusasiakirjoja. Viime kuukausina Venäjän viranomaisten toiminta on ainakin Kaakkois-Suomen vastaisella rajalla muuttunut sillä tavoin, että aiemmasta poiketen he ovat sallineet matkustamisen asiakirjapuutteista huolimatta.

Rajavartiolaitoksen arvion mukaan kysymyksessä on laittoman maahantulon ilmiö, jossa Suomeen saavutaan tarkoituksella ilman maahantuloon vaadittavia asiakirjoja. Todennäköisesti ilmiön taustalla on myös kansainvälistä rikollisuutta. Maastorajalla luvattomien rajanylitysten määrä ei ole muuttunut.

Vastaavia tapauksia on ollut itärajalla aikaisemminkin, erityisesti sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Tämän seurauksena tilapäisen suojelun hakijoita saapui maahan Ukrainasta puutteellisin asiakirjoin.

Rajavartiolaitos seuraa tarkoin tilanteen kehitystä ja arvioi yhdessä muiden turvallisuusviranomaisten kanssa ilmiön luonnetta ja vaikutuksia mm. Suomen yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen. Tämän arvioinnin perusteella voidaan tarvittaessa ryhtyä lainsäädännön mahdollistamiin toimenpiteisiin.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT