lauantai, 9 joulukuun, 2023

Järvan festivaalimellakassa loukkaantui 55 ihmistä, joukossa kolme poliisia

Ruotsi. 55 ihmistä loukkaantui  ja 100-200 ihmistä pidätettiin 3.8. tapahtuneessa festivaalin osallistujien ja mielenosoittajien välisessä yhteenotossa Eritrean kulttuurifestivaaleilla Järvafältetissä Tukholmassa. Kiviä on heitetty ja autoja sytytetty tuleen, Ihmiset ovat käyttäneet keppejä aseinaan, kertovat SVT Nyheter ja Aftonbladet.

– 52 mielenosoittajan lisäksi loukkaantuu kolme poliisia. Mutta on epäselvää, onko heidän kimppuunsa suorastaan hyökätty vai aiheutuivatko vammat muuten työssä, poliisin tiedottaja Daniel Wikdahl sanoo SVT:lle.

Torstain yhteenotto tapahtui Eritrean kulttuurifestivaalin aikana, jota on järjestetty 90-luvulta lähtien. Järjestäjien katsotaan olevan uskollisia Eritrean hallitukselle. Samaan aikaan poliisi oli antanut hallinnon vastustajille luvan vastamielenosoituksiin festivaalin lähellä.

Mielenosoituksiin osallistuneet uhmasivat poliisin määräyksiä ja törmäsivät toisiinsa.

Torstain Järvafältetin väkivaltaisen mellakan takana kerrotaan olevan konflikti Eritrean hallintoon uskovien ja hallinnon vastustajien välillä. Poliisin mukaan ihmisiä muista maista on myös matkustanut Ruotsiin osallistuakseen mielenosoitukseen.

– Olimme varautuneet siihen niin, että ihmisiä on myös estetty pääsemästä maahan, sanoo Tukholman poliisin tiedottaja Daniel Wikdahl SVT:lle.

Hänen mukaansa maahantulokiellon saaneet eivät ole kyenneet osoittamaan, että heillä olisi oikeus oleskella Ruotsissa.

Aftonbladetin näkemän luvan mukaan festivaalin vastaiseen mielenosoitukseen on arvioitu osallistuneen 400 ihmistä. Useat heistä olivat naamioituneet suusuojaimilla ja aseistautuneet  puumailoilla.

Kello 16 mennessä poliisi oli saanut tilanteen hallintaan. Mielenosoittajat koottiin ryhmiin ja heidät kuljetettiin sitten linja-autoilla pois.

Myöhemmin torstai-iltana poliisi myönsi Aftonbladetille, että  lähialueella Hallonbergenissä oli edelleen mellakointia.

– Alueella on tappeluita ja häiriöitä, joiden epäilemme liittyvän Järvafältetillä tapahtuneeseen mellakkaan, poliisi sanoi lehdelle.

Eritrean festivaaleja on järjestetty Järval-kentällä 90-luvulta lähtien, mutta se on viime vuosina herättänyt kritiikkiä, koska sen väitetään tukevan Eritrean hallintoa rahalla ja propagandalla.

Samanlaista väkivaltaa on puhjennut festivaalin aikana Saksassa ja Norjassa.

Eritrea on kehittynyt yhdeksi maailman tiukimmista diktatuureista vapautumisen jälkeen Etiopiasta vuonna 1993, ja viime vuosina jako hallintoon uskovien ja kriitikoiden välillä on tullut yhä selvemmäksi, taustoittaa Aftonbladet.

Oikeusministeri Gunnar Strömmer (M) tuomitsee Järvafältetillä puhjenneen mellakan.

– Ei ole järkevää, että Ruotsi vedetään muiden maiden sisäisiin konflikteihin tällä tavalla, hän sanoo  kommentissaan Aftonbladetille.

– Jos pakenet Ruotsiin väkivaltaa tai olet maassa väliaikaisella vierailulla, et saa turvautua väkivaltaan täällä. Poliisin resursseja tarvitaan muihin tarkoituksiin kuin eri ryhmien erillään pitämiseen, toteaa ministeri lehdelle.

Kuva: SVT NYheter.

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT