Joensuun Noljakassa 14. – 15.9.2019 välisenä yönä tapahtuneen henkirikoksen esitutkinta on valmistunut. Tapausta on tutkittu tappo -rikosnimikkeenä. Tapauksen esitutkinta oli vaativa ja poliisi käytti esitutkintaan poikkeuksellisen paljon voimavaroja. Asia etenee seuraavaksi syyteharkintaan ja syyte asiassa on nostettava 28.2.2020 mennessä.

Poliisi sai hätäkeskuksen kautta 15.9.2019 klo 00.24 ilmoituksen, jonka mukaan Noljakasta Noljakan koulun takana kulkevan pyörätien varresta on löytynyt maassa makaava mies. Poliisipartioiden saavuttua paikalle ilmeni, että mies oli kuollut teräaseella aiheutettuihin vammoihin. Uhrina on joensuulainen alle 30-vuotias mies, joka asui Noljakan kaupunginosassa.Poliisi otti samana yönä kiinni Noljakasta yksityisasunnosta kiinni rikoksesta epäiltynä alle 60-vuotiaan miehen. Samana yönä otettiin kiinni Joensuun kaupungin alueelta noin 20-vuotias joensuulaismies myös rikoksesta epäiltynä tappoon. Rikoksesta epäiltyjen jäljille päästiin samana yönä toisen viranomaistehtävän yhteydessä saatujen tietojen perusteella.

Molemmat miehet vangittiin Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa 18.9.2019 todennäköisin syin epäiltynä taposta. Alle 60-vuotias mies on määrätty matkustuskieltoon, mutta noin 20-vuotias mies on edelleen vangittuna. Edellä mainittujen henkilöiden lisäksi esitutkinnan aikana pidätettynä on ollut neljä henkilöä, joista yksi, noin 20-vuotias Helsingissä kirjoilla oleva mies on edelleen vangittuna. Hänet vangittiin 27.12.2019 todennäköisin syin epäiltynä taposta.

Tällä hetkellä vangittuna olevat kaksi noin 20-vuotiasta miestä ovat edelleen epäiltyinä taposta. Toinen heistä on kirjoilla Joensuussa ja toinen Helsingissä. He ovat kuulusteluissa kiistäneet syyllisyytensä asiassa. Esitutkinnan perusteella joensuulaista noin 20-vuotiasta miestä epäillään teräaseen käyttäjäksi tilanteessa. Toisen edelleen vangittuna olevan miehen epäillään kohdistaneen väkivaltaa henkirikoksen uhriin.

Toisena rikosnimikkeenä asiassa on rikoksentekijän suojeleminen, josta epäillään vangittuna ollutta alle 60-vuotiasta miestä sekä pidätettynä ollutta noin 40-vuotiasta miestä. Kuulustelujen tarkempia yksityiskohtia ei julkisuudessa voida ennen asian tuomioistuinkäsittelyä avata.

Esitutkinnan perusteella henkirikos on tapahtunut 14.9.2019 klo 23:00 – 23:30 välisenä aikana hyvin lähellä uhrin löytöpaikkaa. Esitutkinnassa ilmi tulleiden seikkojen perusteella vainaja ja rikoksesta epäillyt eivät tunteneet toisiaan entuudestaan. On mahdollista, että he ovat jollain tavalla olleet lyhyen aikaa tekemisissä kyseisenä iltana ennen henkirikosta. Poliisi on takavarikoinut esitutkinnan aikana teräaseen, jota epäillään käytetyn tekovälineenä rikoksessa. Tekoväline takavarikoitiin erään rikoksesta epäillyn asunnosta. Rikosteknisillä tutkimuksilla ja tutkimustuloksilla on ollut merkittävä painoarvo esitutkinnassa.

Henkirikoksen kanssa samassa kokonaisuudessa on tutkittu Joensuussa Noljakankaari 1 -osoitteessa sijaitsevassa kauppakeskuksessa 14.9.2019 noin klo 20 tapahtunutta epäiltyä pahoinpitelyä, laitonta uhkausta ja lievää ampuma-aserikosta. Tässä tapauksessa rikoksesta epäiltynä ovat edellä mainitut alle 60-vuotias joensuulaismies ja noin 20-vuotias joensuulaismies. Pahoinpitely ja laiton uhkaus on kohdistunut noin 50-vuotiaaseen naiseen. Rikoksesta epäillyistä vanhemman epäillään sumuttaneen kaasua naisen kasvojen alueelle ja samassa tilanteessa uhanneen naista.

Aiheeseen liittyen