perjantai, 14 kesäkuun, 2024

Juuan Paalasmaan saaristossa poikkeuksellinen susitilanne – huomioitava myös koulukuljetuksissa

Juuka. Juuan Paalasmaan saaristossa, käytännössä Paalasmaan pääsaarella on kuluvan kesän aikana tehty poikkeuksellisen paljon susihavaintoja. Saaristossa on noin 80 asukasta ja lisäksi vajaa 300 kesämökkiä. Saarten pinta-ala on noin 27 neliökilometriä ja sinne on mantereelta ainoastaan lossiyhteys, kertoo poliisi.

25.5.-26.6.2023 välisenä aikana yksittäisen suden todettiin tehneen yhdeksän pihakäyntiä ja Pohjois-Karjalan Riistakeskus antoi 26.6.2023 karkotusluvan yhdelle saarella havaitulle sudelle. Karkotusyritysten epäonnistuttua tehtävä siirrettiin poliisin johtovastuulle ja poliisin päätöksen mukaisesti 14.7.2023 Paalasmaan pääsaarella lopetettiin urossusi ampumalla. Ennen lopetusta eli 26.6.-14.7.2023 välisenä aikana todettiin yhteensä 13 suden pihakäyntiä ja tehtiin kaikkiaan yhdeksän lopetusyritystä.

Suden lopettamisen jälkeen saarelta tuli kuitenkin uusia havaintoja yksittäisestä sudesta riistakameroissa ja äänihavaintoja suden ulvonnasta. Poliisi konsultoi asiassa Luonnonvarakeskuksen ja virka-apua antaneiden SRVA-toimijoiden kanssa ja piti mahdollisena, että saaressa voi olla naaras ja pentue tai yksittäinen susi. Poliisi teki päätöksen palaamisesta karkottamiseen 20.7.2023 ja samalla pyrittiin saamaan lisätietoa susien lukumäärästä, sukupuolesta ja mahdollisesta pentueesta jatkopäätösten ja toimintavaihtoehtojen tueksi.

14.7. tehdyn yhden suden lopettamisen jälkeen pihakäynnit asuttujen rakennusten läheisyydessä vähenivät merkittävästi (ainoastaan yksi näköhavainto), mutta muualta saaresta tehtiin edelleen runsaasti susihavaintoja. Toki susia seurattiinkin tai tarkkailtiin poikkeuksellisen aktiivisesti. Elokuun alun havaintojen, mm. riistakamerakuvien perusteella pääsaaressa on ainakin kaksi, mahdollisesti kolme sutta. Kuviin tallentuneet sudet ovat aikuisia, pennuista ei toistaiseksi ole havaintoja.

Tilanne pyritään pitämään viranomaisten hallinnassa susien aktiivisella seurannalla, tiedottamisella, karkotuksilla ja turvallisuutta lisäävillä (esim. koululaisten petokyydit) ja vahinkoja ennalta estävillä (esim. petoaidat) toimenpiteillä. Mikäli susien pihakäynnit ja kohtaamiset ihmisten kanssa lisääntyvät, tarvittaessa susien ihmisarkuutta lisätään lopettamalla yksittäinen susi. Poliisilain mukaan ”poliisimiehellä on oikeus ottaa kiinni ja viimesijaisena keinona lopettaa eläin, joka aiheuttaa vaaraa ihmisen hengelle tai terveydelle tai huomattavaa vahinkoa omaisuudelle taikka vakavasti vaarantaa liikennettä. Eläin saadaan lopettaa myös, jos sen hengissä pitäminen olisi ilmeistä julmuutta sitä kohtaan”.  Koko lauman lopettaminen ei ole poliisin oman ohjeistuksen mukaan mahdollista.

Todennäköisesti sudet poistuvat saaresta samalla tavalla kuin tulivatkin eli talvella jäitä myöten ja talvella myös eläinten karkottamiseen on huomattavasti paremmat mahdollisuudet kuin sulan maan aikaan. Talven ja jäiden tuloon on kuitenkin aikaa eli poliisi suosittelee pitämään koirat alueella kytkettyinä sekä suojaamaan myös muut koti- ja tuotantoeläimet huolellisesti. Sudet eivät ole toistaiseksi aiheuttaneet vahinkoa edellä mainituille eläimille todennäköisesti saarten runsaan rusakko- ja hirvikannan takia. Susien karkotus- ja lopetusyritysten yhteydessä loukkaantui kuitenkin SRVA-toiminnassa käytettyjä koiria.

Poliisi on pyytänyt Juuan kuntaa huomioimaan Paalasmaan petotilanteen ja tekemään tarvittavat lisäjärjestelyt koulukuljetusten turvaamiseksi, tiedotteessa sanotaan.

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT