sunnuntai, 21 heinäkuun, 2024

Katalysaattorivarkaudet ovat kääntyneet selvään laskuun – myyjiltä dokumentti omistuksesta

Lounais-Suomen poliisi käynnisti reilu vuosi sitten uuden toimintamallin, jonka tarkoituksena on valtakunnallisesti ollut vähentää katalysaattorivarkauksia ja vaikeuttaa anastettujen katalysaattoreiden jälleenmyyntiä Suomessa. Vuoden kuluessa katalysaattorivarkaudet ovat vähentyneet merkittävästi, toteaa poliisi.

Syksyllä 2022 Lounais-Suomen poliisi käynnisti yhteistyössä alan suurimpien toimijoiden kanssa toimintamallin, jonka tavoitteena on kitkeä katalysaattoreihin liittyvää rikollisuutta.

Uuden mallin mukaisesti pääasialliset katalysaattoreita ostavat yritykset ryhtyivät vaatimaan yksittäisten katalysaattoreiden myyjiltä dokumenttia siitä, että nämä tosiasiassa omistavat kauppaamansa katalysaattorin. Dokumenttina voi toimia esimerkiksi rekisteriote, romutustodistus tai tosite suoritetusta vaihtotyöstä.

Tilastojen perusteella poliisille ilmoitetut epäillyt katalysaattorivarkaudet ovat vähentyneet viime vuodesta noin 40–45 prosenttia.

– 1.1.–11.12.2023 poliisin tietojärjestelmään on kirjattu 1 689 varkausrikosta, jossa esiintyy katalysaattori. Viime vuonna vastaavana ajankohtana näitä rikoksia oli 3 025. Määrän pudotusta voidaan pitää hyvin merkittävänä, arvioi rikoskomisario Mika Paaer Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Uusi toimintamalli on vakiintunut

Suomen suurimmat katalysaattoreiden parissa toimivat yritykset ovat Reteko Oy, Kat-Metal Oy, Suomen Katalysaattorikierrätys Oy ja Kuusakoski Oy. Yrityksistä kerrotaan, että uusi toimintamalli on vakiintunut käytäntöön ja asiakaskunta on ottanut sen ymmärtäväisesti vastaan.

– Yritykset tulevat jatkossakin pyytämään dokumenttia omistussuhteesta, kun ne ostavat irrallisia katalysaattoreita. Poliisi on tyytyväinen yritysten sitoutumiseen ja yhteiseen tavoitteeseen rikollisuuden torjumiseksi, Paaer sanoo.

Yksittäisistä katalysaattoreista maksettava hinta perustuu katalysaattorin malliin ja sen kuntoon. Kukin katalysaattori tarkastetaan, jotta sen kunto ja malli voidaan todeta.

Syksyllä aloitettu toimintamalli on tuonut tähän lisänä sen, että yksittäisen katalysaattorin mukana kulkee auton rekisterinumero, joka kertoo sen alkuperän. Tämä mahdollistaa myös toimitusketjun jälkikäteistarkastelun.

Arvometallien hinnat myös laskeneet

Uuden toimintamallin lisäksi rikosmäärän vähenemiseen on todennäköisesti vaikuttanut katalysaattorien sisältämien arvometallien (rhodium, palladium ja platina) futuurihintojen lasku.

– Yritysten mukaan yksittäisestä katalysaattorista maksettava hinta on laskenut jopa 75 prosenttia. Eli jos ennen keskiverto katalysaattorista maksettiin 400 euroa, nyt siitä maksetaan enää 100 euroa, Paaer sanoo.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT