Poliisi sai sunnuntaina 20.5. ilmoituksen Karakallion ostoskeskuksen luona tapahtuneesta tapauksesta, jossa vapaana ollut koira puri kahdeksanvuotiasta poikaa jalkaan. Paikalle hälytettiin poliisipartio ja ambulanssi. Koiran omistaja oli myös paikalla.

Tutkinnanjohtaja Petri Launiaisen mukaan koira oli ollut omistajansa ja toisen henkilön kanssa ostoskeskuksen edustalla olevan penkin luona. Koira oli poliisin tietojen mukaan ollut hihnassa, mutta ei kummankaan henkilön hallinnassa eikä hihna ollut kytkettynä mihinkään. Koira oli purrut ohikulkenutta poikaa sääreen. Pojalle aiheutui jalkaan sairaalahoitoa vaativia vammoja.

Tutkinnanjohtaja Launiaisen mukaan poliisi tutkii asiaa vammantuottamuksena ja eläimen vartioimatta jättämisenä. Jälkimmäiseen rikosnimikkeeseen on päädytty, koska poliisin tietojen mukaan sama koira olisi aiheuttanut vaaratilanteita aiemminkin. Näitä tietoja ei ole vielä saatu vahvistettua.

Poliisi voi määrätyissä tilanteissa ottaa eläimen poliisin haltuun ja toimittaa sen pieneläinklinikalle. Tällaiseen toimenpiteeseen päädytään esimerkiksi tilanteissa, joissa sama eläin on varmuudella aiheuttanut vaaratilanteita aiemminkin. Näin saatetaan toimia tässäkin tapauksessa, mikäli esitutkinnassa saadaan riittävät selvitykset aiemmista vaaratilanteista tai sama koira aiheuttaa uusia vaaratilanteita.

Tutkinnanjohtaja Launiaisen mukaan vapaana olevasta ja vaaralliseksi tiedetystä tai akuuttia vaaraa aiheuttavasta koirasta voi aina ilmoittaa hätäkeskukseen, joka välittää tehtävän poliisipartiolle. Poliisi toimii sen jälkeen tilanteen mukaisesti. Akuutissa vaaratilanteessa poliisilla on poliisilain mukaan oikeus ottaa kiinni tai jopa lopettaa ihmisen hengelle tai terveydelle vaaraa aiheuttava eläin. Muutoin eläimen lopettamisesta päättävät muut viranomaiset tai joissain tapauksissa tuomioistuin.

Espoon poliisiaseman A-ryhmä jatkaa esitutkinnan suorittamista ja asianosaisten kuulustelua. Esitutkinnan valmistuttua juttu siirretään syyttäjälle. Poliisi ilmoittaa tapauksesta myös kaupungineläinlääkärille, jolla on määrätyt toimivaltuudet toimia tällaisissa tilanteissa.

Aiheeseen liittyen