Ruotsi. Kaikki kolme torstaina 21.10. Ruotsiin laskeutunutta Isis-naista (Ruotsissa IS) saavat syytteen sotarikoksista. Tämän vahvistaa Patricia Rakic Arle, NOA:n sotarikosryhmän ryhmänjohtaja SVT Nyheterille.

Noin klo 17 kolme IS-naista ja heidän kahdeksan lastaan laskeutuivat Arlandalle, missä heitä vastassa olivat muun muassa poliisi, sosiaalipalvelut ja lääkärit. Patricia Rakic Arle vahvistaa SVT:lle, että kaikki kolme naista kuulustellaan paikan päällä tutkijoiden toimesta ja heille ilmoitetaan epäilyistä sotarikoksista. Mistä rikoksista on kyse, sitä hän ei halua sanoa.

Kolmesta naisesta yksi on kotoisin Länsi-Ruotsista ja kaksi Tukholmasta. Yhdellä heistä on omien lastensa lisäksi mukanaan kuolleen sisarensa lapset. Kaikki lapset otetaan heti sosiaalipalveluiden huostaan, toteaa SVT.

– Naisten, jotka matkustivat Syyriaan vapaaehtoisesti tukemaan terroristijärjestöä, on vastattava teoistaan. Olen helpottunut lapsista, jotka on vihdoin päästetty kotiin, kirjoittaa ulkoministeri Ann Linde (S) kommentoidessaan TT:lle.

Torstaina saapuneet on toinen islamilaisten naisten ja lasten ryhmä, jonka kurdit ovat päättäneet karkottaa Pohjois-Syyrian leiristä.

Syyskuun alussa kolme ruotsalaista IS-naista karkotettiin al-Roj-leiriltä kuuden lapsen kanssa. Yksi naisista on nyt vangittuna epäiltynä kansainvälisen oikeuden rikkomisesta ja vakavasta sotarikoksesta. Syyttäjän mukaan hänen täytyi osallistua siihen, että lasta käytettiin lapsisotilaana, minkä epäilty nainen itse kiistää.

Viime kesänä kurdien itsehallinto päätti karkottaa ihmisiä tapauksissa, joissa ei ole riittävästi todisteita syytteen toimeenpanemiseksi paikan päällä. Ulkoministeriön mukaan Ruotsilla on velvollisuus ottaa vastaan Ruotsin kansalaisia, joita ei voida paikan päällä syyttää rikoksistaan.

Kuvituskuva.

Aiheeseen liittyen