sunnuntai, 16 kesäkuun, 2024

Länsi-Uudellamaalla nuorten juhlinta käynnistyi hyvissä tunnelmissa – poliisi tarjoili klassista musiikkia

Länsi-Uusimaa. Lauantaina 1.6. poliisi otti vanhan tutun taktiikan käyttöönsä: tarjoiltiin  rauhoittavaa klassista musiikkia. Partiot asettuivat Espoossa Mellstenin rantaan ja kaiuttimista kajahti juhlavia klassisen musiikin teoksia. Siinä missä osa aikuisväestöstä nautti sävelistä ja esitti myös musiikkitoiveita, kaikki nuoret eivät kuitenkaan näitä klassikoita arvostaneet, arvelee poliisi.

– Olemme huomanneet, että klassisella musiikilla on rauhoittava vaikutus nuoriin juhlijoihin. Tämä on kuudes vuosi, kun soitamme klassista päättäreissä, kertoo ylikonstaapeli Mikko Juvonen.

Poliisi valvoi eri puolilla Länsi-Uudenmaan aluetta niin autopartioissa, moottoripyörillä kuin polkupyörienkin päällä. Polkupyörillä liikkuen poliisi pääsee näppärästi tarkkailemaan, mitä kaduilla ja ympäristössä tapahtuu.

Illan aikana valvonnassa hyödynnettiin myös dronea, jonka avulla tilannetta voi seurata laajoilla alueilla.

Rauhallinen alkuilta hikisistä keleistä huolimatta

Lohjalla alkuilta sujui poliisin näkökulmasta suhteellisen rauhallisesti. Vaikka alaikäisiltä jouduttiin ottamaan pois runsaasti alkoholia ja sähkötupakkaa, pääosa nuorista kuitenkin juhli positiivisissa ja iloisissa merkeissä. Liessaaressa oli juhlimassa noin 200 nuorta, jotka nauttivat lämpimästä kesäillasta. Paikka on ollut useiden vuosien ajan suosittu sijainti juhlimiselle, vaikka tänä vuonna väkeä olikin illalla hieman aiempaa vähemmän.

Karkkilassa poliisi havaitsi noin sadan nuoren kokoontuneen juhlimaan, kun taas Raaseporissa ilta oli varsin rauhallinen, eikä suuria juhlaporukoita tullut vastaan lainkaan.

Useita rikosilmoituksia jo alkuillasta

Jo alkuillan valvonnan aikana poliisi joutui tekemään useita rikosilmoituksia. Alkoholin lisäksi poliisi löysi sähkötupakkaa eli vapea siinä vahvuudessa, että kyseessä on jo nimikkeeltään ”lievä laiton tuontitavaraan ryhtyminen”.

– Melko usein poliisin valvonnassa nuorilta löytyy erilaisia teräaseita, kuten pieniä kääntöveitsiä. Ajoittain vastaan tulee myös suurempia machete-tyyppisiä veitsiä. Päättäjäisvalvonnassa ei alkuillan aikana kuitenkaan tullut vastaan lainkaan teräaseita. Myöskään huumausaineita ei juurikaan tavattu, toteaa Juvonen.

Kun nuorta epäillään rikoksesta, poliisi pyrkii tavoittamaan vanhemmat. Siksi poliisi toivoo, että huoltajilla olisi puhelin päällä ja äänellisellä, kun nuori lähtee juhlimaan. Ajoittain käy niin, että esimerkiksi päättäjäisiltana huoltaja on itse toisaalla juhlissa, eikä kuule poliisin soittoa.

Lisäksi poliisilla on niin nuorille kuin vanhemmillekin samanlainen viesti: pidä itsestäsi ja kaverista huolta. Ota myös tuntemattomat huomioon: jos epäilet, että joku tarvitsee apua, soita hätänumeroon 112.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT