Tavallinen arkiaamu poliisilaitoksella ja erään seiskaluokkalaisen äiti soittaa konstaapelille.

– Meidän lapsen luokalla on seitsemän poikaa, jotka käyttävät nuuskaa. Kiinnostaako tämä poliisia ja aiotteko tehdä asialle mitään?

Tällainen puhelu on ollut viimeisen parin vuoden aikana tavanomainen ja vihjeitä alaikäisten nuuskan käytöstä ja nuuskan välittämisestä sekä salakuljetuksesta tulee monista kanavista niin poliisille kuin tullillekin. Ja tämä on arkitodellisuutta; Lapin poliisin karkealla näppituntumalla joidenkin luokkien oppilaista arviolta 20 prosenttia saattaa käyttää nuuskaa satunnaisesti tai aivan säännöllisesti.

Olemme kaikki yhteisen haasteen edessä. Viranomaisten lisäksi lasten huoltajien olisi nyt syytä terästäytyä. Kouluissa kun ollaan jo osittain väsyneitä ilmiöön.

– Olen kuullut, että joissain kouluissa on jopa hankittu nuuskan takia erillisiä roskiksia. Tämä on hiljaista hyväksyntää laittomalle toiminnalle, tietyllä tavalla kuitenkin ymmärrettävää, kertoo Lapin poliisilaitoksen viestintäpäällikkö, vanhempi konstaapeli Henna Kelloniemi.

Huolestuneille vanhemmille ja opettajille poliisi vastaa että kyllä, asia kiinnostaa meitä. Poliisia ja tullia kiinnostaa nimenomaan ilmiön taustalla oleva rikollinen toiminta ja siihen puututaan. Jokuhan sitä nuuskaa myy rajan takana suuremmat määrät kuin mitä omaan käyttöön sallitaan ja tavara siirtyy Suomen puolelle.

– Aikuiset sitten myyvät nuoremmille välittäjille ja niin edelleen nuuska lopulta päätyy myyntiin vaikkapa yksittäisinä pusseina parin euron hintaan koulun pihalla nelos-vitosluokkalaisille, muistuttaa Kelloniemi myyntiketjun kulusta.

Viranomaisten intressi on paljastaa laajempaa salakuljetus- ja välitystoimintaa. Vastikään tulli paljasti laajan laittoman maahantuontiporukan, joka oli viime talven aikana tuonut Ruotsista Suomeen lähes 2 000 kiloa nuuskaa ja näin ollen välttänyt valmisteveroja noin 725 000 eurolla. Vaikka näitä onnistumisia on, niin jatkoa taatusti seuraa.

Koulujen kesälomat ovat alkamassa ja nyt olisi monissa perheissä tuhannen taalan paikka saada lapsen paha nuuskakierre päätökseen ja lakata kasvattamasta rikollisten rahapussia. Huoltajien on syytä ymmärtää, että monen oppilaan päivä kuluu aikamoisissa pärinöissä ja tärinöissä, jos piristystä haetaan nuuskan ja energiajuomien voimalla pitkin päivää.

– Kiinnostukaa, tarkkailkaa ja puuttukaa lasten tekemisiin, painottaa vanhempi konstaapeli Kelloniemi.

Se on aina se ”joku” joka käyttää ja välittää nuuskaa. Ilmiön ollessa näin laaja on kuitenkin täysin mahdollista, että se ”joku” istuu samassa päivällispöydässä tai näpyttelee kännykkäänsä omassa huoneessaan. Ja mihin menivät ne mummilta ja ukilta saadut synttärirahat?

Lapin poliisilaitos ottaa vastaan vihjeitä. Pyydämme ilmoittamaan vihjeet nuuskaan liittyvästä Lapin alueella tapahtuvasta rikollisesta toiminnasta sähköpostilla osoitteeseen ennaltaestava.lappi@poliisi.fi tai WhatsAppilla numeroon 050 5114 503.

Aiheeseen liittyen