torstai, 7 joulukuun, 2023

Lapin poliisi selvitti törkeitä ryöstöjä – rikokset liittyvät huumausainevelkoihin

Rovaniemi. Selvitettyjen pimeiden rikosjuttujen nimikkeinä ovat muun muassa tapon yritys, törkeä ryöstön yritys, törkeä ryöstö ja törkeä kotirauhan rikkominen, tiedottaa Lapin poliisilaitos.

Esitutkinnan perusteella jutuissa oli yksi yhteinen päätekijä

Rikoksista epäiltynä on yhteensä kuusi eri henkilöä ja asianomistajia on kolme. Epäillyt ovat iältään 19 – 25 -vuotiaita miehiä ja heidät on vangittu käräjäoikeuden päätöksellä todennäköisin syin. Teot ovat tapahtuneet Rovaniemellä tämän vuoden kevään ja alkukesän aikana.

Rikokset liittyvät huumausainevelkoihin

Esitutkinnan perusteella rikokset liittyvät huumausainevelkoihin ja epäillään, että osa tekijöistä on ollut mukana maksaakseen näitä velkoja. Tekijät varustautuivat tekoja varten muun muassa teräaseilla sekä kasvot peittävillä huiveilla tai maskeilla.

Ensimmäisessä tapauksessa yritettiin ryöstää huumeita myyvä mies ja teon yhteydessä uhria puukotettiin. Puukotuksen osalta asia tutkittiin tapon yrityksenä. Tässä tapauksessa ryöstö jäi yritykseksi, joten tekijöitä epäillään törkeän ryöstön yrityksestä. Esitutkinnan perusteella uhriin oltiin yhteydessä Snapchat-sovelluksessa ja yhteydenottaja tekeytyi huumeiden ostajaksi. Uhri siis houkuteltiin ansaan huumekaupan varjolla. Uhrin tultua ulos, kolme miestä hyökkäsi väijytyksistä. Uhri pakotettiin takaisin sisälle ja tapahtumien edetessä uhria puukotettiin, jonka jälkeen tekijät poistuivat paikalta. Tapahtumapaikalle hälytetyn poliisipartion nopea ensiapu mahdollisesti pelasti uhrin hengen.

Toisen tapauksen esitutkinnan perusteella, neljä miestä tunkeutui, yhden tekijän entuudestaan tunteman miehen asuntoon, uhkasivat tätä väkivallalla, teräaseella sekä tappamisella ja vaativat häneltä rahaa. Lopulta tekijät poistuivat asunnosta ja veivät mennessään asunnosta anastettua uhrin omaisuutta. Poliisi tutki asiaa muun muassa törkeänä ryöstönä ja törkeänä kotirauhan rikkomisesta.

Osa epäillyistä nuorista on ensikertalaisia

Osalla rikoksesta epäillyistä nuorista miehistä ei ole varsinaista rikollista taustaa vaan heitä voi pitää ensikertalaisina. Poliisi haluaa painottaa, että törkeä ryöstö on erittäin vakava rikos, jonka tunnusmerkistö edellyttää täyttyäkseen muun muassa sen, että ryöstössä uhrille aiheutetaan tahallaan vaikea ruumiinvamma tai hengenvaarallinen tila tai teossa käytetään ampuma tai teräasetta ja teko on muutoin kokonaisuutena arvostellen törkeä. Törkeästä ryöstöstä rikoksentekijä on tuomittava vankeuteen vähintään kahdeksi, enintään kymmeneksi vuodeksi. Teko siis täyttyy esimerkiksi, jos ryöstössä käytetään teräasetta ja teko on kokonaisuutena arvostellen törkeä.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT