Tikkurilan keskustassa vahvasti päihtyneenä liikkuva 10-14-vuotiaiden lasten joukko on herättänyt suurta huolta eri viranomaisten keskuudessa. Lapset liikkuvat erityisesti Tikkurilan rautatieaseman ja Kirjastopuiston ympäristössä viikonloppujen lisäksi myös myöhään arki-iltaisin. He ovat käyttäneet alkoholin lisäksi kannabista ja lääkkeitä.

Poliisi selvittää yhdessä lastensuojelun ja nuorisopalvelujen kanssa, mistä lapset päihteitä hankkivat ja mikä tai kuka saa esimerkiksi 10-vuotiaan juomaan itsensä tukevaan humalaan? Päihteiden välittäminen alaikäisille on rikollinen teko. Ilmiöstä jotain tietäviä pyydetään ottamaan yhteyttä Itä-Uudenmaan poliisiin sähköpostitse: ennaltaestavatoiminta.ita-uusimaa@poliisi.fi.

Lapset eivät useinkaan itse ymmärrä, miten raju vaikutus päihteillä voi heidän kehoihinsa olla. Kun päihdekokeilut aloitetaan hyvin nuorina ja kerta-annokset ovat suuria, voivat seuraukset olla lapselle erittäin vaarallisia. Sivulliset pelastivat hiljattain Tikkurilan keskustassa 20 asteen pakkasessa lumihankeen sammuneen ja hypotermiasta kärsineen nuoren tytön ja auttoivat hänet sairaalahoitoon.

Päihteiden käytön lisäksi ilmiöön on liittynyt kuvaamista. Lapset ovat jakaneet kuvia ja videoita humalaisista tai sammuneista kavereistaan sosiaalisessa mediassa. On hämmästyttävää, miten monelle lapselle ja heidän humalaisista kuvistaan huolestuneille vanhemmille tulee edelleen yllätyksenä se, ettei asialle ole jälkikäteen juuri mitään tehtävissä, jos epäedullisia kuvia tai videoita on jaettu nettiin.

Kun kohtaat humalatilassa olevan lapsen, soita välittömästi hätänumeroon 112. Myös lasten tulisi huolehtia kavereistaan ja soittaa rohkeasti apua, kun huomaavat, ettei kaveri voi enää hyvin. Vaikka lapsi olisi itsekin hölmöillyt, ei kaverin huonosta voinnista saisi jättää rangaistuksen pelossakaan ilmoittamatta!

Aiheeseen liittyen