sunnuntai, 21 heinäkuun, 2024

Lisääntynyt ryöstöjen määrä Itä-Suomessa liittyy huume- ja sähkötupakkakauppoihin

Itä-Suomi. Viime vuonna poliisin tietoon tuli Itä-Suomessa 200 ryöstöä, joka on 48 tapausta enemmän kuin vuonna 2022. Prosentuaalisesti lisäys edelliseen vuoteen verrattuna oli 31,58 prosenttia, tiedottaa Itä-Suomen poliisilaitos.

– Ryöstöjen määrän lisääntyminen liittyy pitkälti huumausainekauppojen yhteydessä tapahtuneisiin ryöstöihin eli joko myyjä tai ostaja on joutunut kaupanteon yhteydessä ryöstön kohteeksi, tutkinnanjohtaja Kalle Toivanen kertoo.

Toivasen mukaan huolestuttavaa tässä kehityksessä kuin myös yleisesti huumausainerikollisuuden kehityksessä on se, että yhä nuoremmat ovat ajautuneet huumeiden käyttäjäpiireihin sekä myös huumeiden levitykseen. Toinen huoli on lisääntyneistä ryöstöistä, joita nuoret tekevät wape- eli sähkötupakkakauppojen yhteydessä tai sitten näistä johtuvien velkojen perinnässä.

Itä-Suomessa ei toimi yhtään poliisihallituksen määritelmän mukaista katujengiä, jollaisia on esimerkiksi Etelä- ja Lounais-Suomessa. Itä-Suomessa ei ole tullut esille tapauksia, joissa täysin ulkopuolinen olisi joutunut ryöstön kohteeksi, vaan tapauksiin on liittynyt juurikin edellä mainittua kaupantekoa tai aiemmista kaupoista jääneen velan perimistä.

– Korostaisin nuorten ja lasten vanhempien mielenkiintoa siihen, missä ja keiden kanssa oma nuoriso liikkuu. Luottamuksellisten keskusteluvälien ylläpito nuorten kanssa on tärkeää ja silloin asiat eivät pääse niin sanotusti ryöstäytymään käsistä. Nuoressa tapahtuva käyttäytymisen ja kaveripiirin muutos sekä aiempien harrastusten lopettaminen ovat usein merkkejä siitä, ettei nuoren asiat ole välttämättä kaikilta osin kunnossa, sanoo Toivanen.

Toivanen tähdentää, että kenenkään ei tarvitse olla näiden ongelmien kanssa yksin. Hyvinvointialueiden sosiaalitoimijat sekä erityisnuorisotyön ammattilaiset kuin myös poliisi sekä monialainen Ankkuri-toiminto auttaa ongelmiin joutuneita nuoria ja heidän perheitään. Yhteyttä ammattilaisiin kannattaa ottaa matalalla kynnyksellä eli yhteyttä kannattaa ottaa, jos olet huolissasi oman nuoren asioista tai vaikkapa vain kysyäksesi neuvoa nuoren asioihin liittyen.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT