lauantai, 20 huhtikuun, 2024

Lounais-Suomessa vakinäpistelijöitä uhkaa aiempaa kovemmat seuraamukset

Lounais-Suomen poliisi tutkii yhä useammin toistuvia myymäläanastuksia varkauksina. Aiemmin myymäläanastukset on lähtökohtaisesti kirjattu näpistyksinä. Uusi menettely antaa poliisille aiempaa enemmän toimintavaltaa rikosten selvittämiseen.

Poliisin uusi toimintatapa johtuu korkeimman oikeuden (KKO) viimekeväisestä ennakkopäätöksestä, joka koskee toistuvia myymälänäpistyksiä. Viime toukokuussa antamassaan päätöksessä oikeus katsoi, että pitkäjänteisiä ja toisen omaisuudesta piittaamattomalla tavalla tehtyjä useita anastuksia ei voinut pitää kokonaisuutena vähäisinä. Vastaajan syyksi luettiin näpistysten sijaan varkauksia.

– Aiemmin poliisi kirjasi lähtökohtaisesti vähäisistä myymäläanastuksista rikosilmoituksen näpistyksestä huolimatta siitä, kuinka usein henkilö on vastaavanlaiseen tekoon ollut epäiltynä. Poliisin uuden toimintatavan mukaisesti toistuvia näpistystapauksia voidaan tutkia nyt myös varkauksina, kertoo rikosylikonstaapeli Karri Laakso Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Muuttunut oikeuskäytäntö on antanut poliisille enemmän toimivaltaa anastusrikosten selvittämiseen.

– Varkauden tutkinta mahdollistaa epäillyn pakkokeinolakiperusteisen kiinniottamisen, pidättämisen ja jopa vangiksi esittämisen. Lounais-Suomen poliisi onkin esittänyt vangiksi useampia epäiltyjä, jotka käräjäoikeus on sittemmin vanginnut, Laakso kertoo.

Yhtä henkilöä epäillään jopa 140 myymälävarkaudesta

Lounais-Suomen poliisin tietoon tulee vuosittain useita tuhansia näpistyksiä. Esimerkiksi vuonna 2023 Lounais-Suomessa näpistyksiä kirjattiin yhteensä noin 8 100. Näistä varkauksina käsiteltäviä sarjatapauksia on vain murto-osa.

– Viimeisen reilun puolen vuoden aikana Lounais-Suomen poliisilla on ollut tutkinnassa noin kymmenen tapausta, joissa myymälöihin kohdistuneet anastukset on arvioitu niin pitkäjänteisiksi ja toisen omaisuudesta piittaamattomiksi, että rikoksia on tutkittu näpistysten sijaan varkauksina, Laakso kertoo.

Yleensä näissä tapauksissa samaa henkilöä epäillään kymmenistä – jopa sadoista teoista.

– Lounais-Suomen poliisilla on ollut tutkittavana esimerkiksi tapaus, jossa yhtä henkilöä epäillään yhteensä 142 vuoden 2023 aikana tehdystä myymälävarkaudesta. Tässäkin tapauksessa rikoskokonaisuutta tutkitaan varkauksina, Laakso sanoo.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT