Ahkerasti autokauppaa tehnyt 70-vuotias vihtavuorelainen mies sai Keski-Suomen käräjäoikeudessa tuomion vuosia jatkuneesta pimeästä autokaupasta. Hän harjoitti laajaa käytettyjen autojen kauppaa vuosina 2011–2016 laiminlyöden kokonaan liiketapahtumien kirjaamisen ja verojen maksun.

Käräjäoikeus tuomitsi autokauppiaan vuoden ja kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeuteen sekä liiketoimintakieltoon 16.4.2022 saakka. Tuomio tuli muun muassa törkeästä kirjanpitorikoksesta, törkeästä veropetoksesta, törkeästä petoksesta sekä kahdesta törkeästä velallisen petoksesta.

Mies osti ja myi kuuden vuoden aikana eteenpäin 277 ajoneuvoa ja vältti arvonlisäveroa reilun 250 000 euron edestä. Kauppaa tehdessään hän laati ajoneuvoista lähes viisisataa ilmoitusta sanomalehtiin ja noin viisikymmentä internetin myyntisivustoille.

Käräjäoikeuden mukaan tekijä salasi autobisneksensä myös ulosottoselvityksissä sekä Kelalle ja Laukaan kunnalle tekemissään tukihakemuksissa. Miehen todettiin peukaloineen myös joidenkin autojen mittarilukemia, että hän sai myytyä autot niiden todellista arvoa kalliimmalla.

Miehen ostamia ajoneuvoja merkittiin Trafin rekisteriin 66-vuotiaan miehen ja 73-vuotiaan naisen nimiin sekä 63-vuotiaan miehen yritysten nimiin. Nainen ja 63-vuotias mies myös säilyttivät autokaupasta tulleita varoja itsellään. Miehet ja nainen tuomittiin kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen rekisterimerkintärikoksesta sekä avunannosta törkeään veropetokseen ja törkeään velallisen petokseen.

Koko nelikko määrättiin yhteisvastuullisesti korvaamaan Verohallinnolle maksamattomista arvonlisäveroista sekä vahingonkorvauksena kaikkiaan reilut 360 000 euroa. Summasta autokauppiaan osuus on reilut 220 000 euroa ja muiden yhteensä vajaat 140 000 euroa. Nelikko tuomittiin myös maksamaan Kelalle yhteisvastuullisesti reilut 7 000 euroa esimerkiksi Mikkolalle perusteetta maksetusta työmarkkinatuesta.

Lisäksi ahkera autokauppias määrättiin yksin maksamaan Kelalle reilut 19 000 euroa perusteettomista asumistuista.

Lähde: Keskisuomalainen

 

 

Aiheeseen liittyen