lauantai, 20 heinäkuun, 2024

Motocrosspyörällä liikenteessä – väärennetty moottoripyörä on turvallisuusriski

Helsingin poliisilaitos tutkii tapausta, jossa epäilty otti motocrossmoottoripyörän tieliikennekäyttöön. Hänen epäillään käyttäneen pyörässä moottoripyörän rekisterikilpeä sekä sarjanumeroa, kertoo poliisi.

Moottoripyöräpoliisi pysäytti moottoripyörän tarkastusta varten 14. heinäkuuta. Poliisi oli kiinnittänyt huomiota kulkuneuvon ulkoasuun, joka muistutti kilpailuissa käytettävää motocrosspyörää.

Pysäytetyssä pyörässä oli vuoden 2005 Yamaha DT 125 -mallisen pyörän rekisterikilpi. Lisäksi runkonumero vastasi moottoripyörää, joka oli rekisteröity kyseiseen rekisterikilpeen. Poliisi kuitenkin havaitsi, että runkonumero vaikutti poikkeavalta.

Pyörä näytti uudemmalta kuin vuonna 2005 valmistetulta ja siitä puuttuivat muun muassa rattilukko ja nopeusmittari. Ajovalo toimi erillisellä akulla. Pyörään oli myös asennettu sileäpintaiset renkaat ja tarroja ja sitä oli maalattu. Selvisi, että kyseessä oli Yamaha YT 125 -motocrosspyörä.

– Esitutkinnassa kävi ilmi, että poliisi oli pysäyttänyt kyseisen kuljettajan ja motocrosspyörän liikenteessä aiemminkin, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari Korkalainen.

Rikoksesta epäilty kuljettaja kertoi hankkineensa kyseisen pyörän ajellakseen sillä tieliikenteessä. Hän oli tietoinen, että kyseistä kulkuneuvoa ei ole tarkoitettu tieliikennekäyttöön. Epäilty oli laittanut pyörään tieliikennekelpoisen moottoripyörän rekisterikilven ja tehnyt pyörään uuden runkonumeron.

Tapausta tutkitaan väärennyksenä, ajoneuvorikkomuksena ja kulkuneuvon kuljettamisena oikeudetta. Rikosnimikkeenä on myös veropetos, koska motocrosspyörä oli tieliikennekäytössä ja autoveroa ei ollut maksettu.

Poliisi kehottaa huoltajia olemaan tarkkana nuoren moottoripyöräostoksissa

Esitutkinnassa selvisi, että laittomasta moottoripyörien muokkaamisesta käydään paljon keskustelua internetin alustoilla. Keskustelupalstoilla esimerkiksi suunnitellaan samanlaista moottoripyörien ”virittämisiä” kuin tutkinnassa olevassa jutussa. Laittomasti muokattuja pyöriä myös kaupataan myyntipalstoilla.

Poliisi kehottaa kevytmoottoripyörää hankkivien nuorten vanhempia olemaan tarkkana, millaista pyörää lapsi on ostamassa.

– Ilmiö on poliisin ja liikenneturvallisuuden näkökulmasta erittäin huolestuttava. Nyt esitutkinnassa olevassa tapauksessa moottoripyörä on noin kolme kertaa tehokkaampi kuin vastaava tieliikennekelpoinen moottoripyörä. Pyörän tehot vaatisivat A-luokan ajo-oikeuden, sanoo tutkinnanjohtaja Korkalainen.

Motocross-pyörän kuljettaja on määrätty väliaikaiseen ajokieltoon. Moottoripyörä on poliisilla takavarikossa, koska kulkupeli voidaan määrätä menetetyksi valtiolle. Tapaus siirtyy aikanaan syyteharkintaan.

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT