torstai, 29 helmikuun, 2024

Murhasta epäiltyjen nuorten määrä lisääntynyt jyrkästi Ruotsissa

Ruotsi. Murhaan tai murhan yritykseen osalliseksi epäiltyjen 15–17-vuotiaiden nuorten määrä on yli kaksinkertaistunut vuodesta 2020, syyttäjänviraston luvut osoittavat. Useiden epäiltyjen kohdalla oli jo varhaisia signaaleja, jotka aiheuttivat huolta. Asiasta kertoo SVT Nyheterin tänään 18.12. julkaisema katsaus vuoden 2023 tunnetuista tapauksista.

Vuonna 2020 murhaan tai murhan yritykseen osallisuudesta epäiltyjä 15-17-vuotiaita oli 127. Vuonna 2023 luku on kasvanut jyrkästi. Tämän vuoden marraskuun loppuun mennessä näitä tapauksia on 307.

Tähän joukkoon liittyy usein nuoria, joilla on erilaisia haasteita tai riskitekijöitä, kuten kouluvaikeudet tai huonot kotiolot.

– Tilanne on huonontunut erittäin, erittäin nopeasti, emmekä yksinkertaisesti ole pysyneet perässä, Haninge-Nynäshamnin poliisialueen ryhmänjohtaja Tomas Bolevin sanoo SVT:lle.

Jordbrossa, Tukholman eteläpuolella, on ollut pitkään rikollisverkosto. Vuoden aikana he ovat ajaneet veristä väkivallan kierrettä. Äskettäin verkoston avainhenkilö tuomittiin 18 vuodeksi vankeuteen teinipoikien värväämisestä useisiin murhayrityksiin.

– Rikolliset ovat asiantuntijoita näiden lasten löytämisessä, Tomas Bolevin sanoo.

”Tunnistamisessa on oltava yhtä hyvä kuin jengit”

SVT:n katsaus vuoden aikana tapahtuneista murhista ja murhan yrityksistä osoittaa, että useat alaikäisistä epäillyistä ovat esiintyneet jo aiemmissa sosiaalitoimen tutkimuksissa.

Joidenkin kohdalla huonoon kehitykseen on yritetty puuttua – toiset ovat kieltäytyneet ja tutkinta on sitten lopetettu. Sen jälkeen ei kestänyt kauan, kun he ilmestyivät epäiltyinä rikosasioissa.

Tomas Bolevinin mukaan viranomaisten tulee olla vähintään yhtä hyviä kuin jengit tunnistamaan varhaisessa vaiheessa rekrytointivaarassa olevat nuoret.

– Vaikeinta on poimia joukosta juuri ne lapset, jotka ovat vaarassa päätyä vakavaan rikokseen, ja ryhtyä heidän kohdallaan oikeisiin toimenpiteisiin. Loppujen lopuksi on myös  monia muita lapsia, joilla on toisenlaisia haasteita ja ongelmia.

Jordbrossa sosiaalipalvelut ja poliisi tekevät tiivistä yhteistyötä rekrytoinnin estämiseksi. Siellä ihmiset ovat nyt varovaisen myönteisiä, että suunta on kääntynyt, sillä monia rikollisia on pidätetty tai poistunut alueelta.

– Näemme sen aika hyvänä ikkunana meille ja muille toimijoille, jotta rikolliset eivät saa vallattua takaisin menettämäänsä asemaa alueelle syntyneen tyhjiön jälkeen, Tomas Bolevin sanoo SVT:lle.

Kuvituskuva.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT