torstai, 29 helmikuun, 2024

Paljon laittomia autoja liikenteessä – pian seurauksena voi olla hirmuinen sakko

Liikenne. Auton pakokaasujen puhdistusjärjestelmien muokkaamisesta voi ensi kesästä alkaen saada jopa kymmenien tuhansien eurojen sakot, kertoo YLE.

Päästömanipulaatioita koskevat uudet säädökset astuvat voimaan 1. kesäkuuta 2024. Se tekee auton päästöjen muokkaamisesta rangaistavaa.

Rangaistusasteikko on historiallisen kova.

Mikäli auton päästöjä on muokattu, liikennevirhemaksu on esimerkiksi kuljetusyrityksen henkilöautolle tai pakettiautolle 20 000 euroa ja kuorma-autolle jopa 30 000 euroa.

Yksityisautoilijalle liikennevirhemaksu on 1 000–3 000 euroa. Auto voidaan myös asettaa ajokieltoon, kunnes se on palautettu tyyppihyväksyttyyn kuntoon.

Laki sanktioi myös päästömanipulaatiolaitteiden ja -palvelujen myynnin ja asentamisen. Päästömuokkauksia tekevä yritys voi saada seuraamusmaksun, jonka suuruus on enintään 30 000 euroa.

Tieliikenteessä arvioidaan olevan kymmeniä tuhansia laittomia autoja, joiden katalysaattoria, hiukkassuodatinta tai adblue-järjestelmää on muokattu, uutisoi YLE.

6 KOMMENTTIA

 1. Mikä ihmeen muokkaus ja miten siitä hyötyvät? Eikö ainoa paikka missä pakoputkia tarkasteta ja päästöjä mitata ole katsastusasema?
  Koko juttu jäi kummallisiksi avonaisiksi kysymyksiksi.

  5
  • Niin yksinkertainen asia, että ne DPF on tyhjennetty/ohjelmoitu pois käytöstä, sekä Adblue koska ne aiheuttavat todella paljon ongelmia ja työkeskeytyksiä, koska eivät toimi oikein. Olen kuullut monelta että aiheuttavat vain harmia ja ongelmia toimimattomuudellaan, sekä ovat kalliita korjata. DPF suodatin voi maksaa melko paljon.

   2
  • Ilman katalysaattoria kestää kone huomattavan pidempään, kun pakokaasut pääsee estottomasti moottorista pihalle. Lyhyet, suorat putket ei ole mikään myytti

   1
 2. Rikosuutisetkin voisi olla asilallisisia., kuten oli 1960 luvulla. Kännissä ajajien nimet olivat lehdissä etenkin ministereitten. Niin pitäisi olla nytkin, jotta kansalaiset näkivät pikkurikolliset, joiden aiheuttamat vahingot voivat vaivata monia kansalisia loppuelämän ja yrittää estää järkevien joutumisen rikosten polulle. Nykyään on huumekuskeja, nimet lehtiin myös.
  Polpo kyttää ja levittää vain hieman innostuneitten kansallismielisten nimiä. Suomi on mielenvikaisuutta poteva valtio monella alalla.

  2
  • Ne pärinäpakoputket eivät vaikuta päästöihin yhtään mitään, mikäli on katalysaattori edelleen kiinni tai DPF-suodatin. Ovat vähän eri asia, kuin nämä ei toimivat DPF suodattimet ja Adbluejärjestelmät, jotka aiheuttavat harmia tavallisissa ei pärisevissä henkilöautoissa, työkoneissa sekä kuorma-autoissa todella usein. Juuri tuossa on syy miksi ne on otettu aikoinaan pois käytöstä.

   2

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT