Riihimäkeläinen, 25-vuotias Jasmin Nyman ja orimattilalainen, 24-vuotias Teresa Palmroos on tuomittu yli kahden vuoden ehdottomiin vankeusrangaistuksiin Keski-Suomen käräjäoikeudessa. Molemmat naiset määrättiin heti vangittaviksi.

Naiset olivat päätekijöitä laajassa rikosvyyhdessä, jossa iäkkäiltä ihmisiltä huijattiin ja yritettiin huijata rahaa poliisina esiintymällä. Naiset olivat soittaneet numeropalvelusta löytämiinsä puhelinnumeroihin, joiden haltijat vaikuttivat nimiensä perusteella iäkkäiltä. Soittoja varten oli ostettu puhelimia ja prepaid-liittymiä, jotka hävitettiin tekojen jälkeen.

Tuomitut peräsivät uhreilta pankkitilien numeroita ja verkkopankkitunnuksia väittämällä muun muassa, että poliisi on tilejä tyhjentävien rikollisten jäljillä ja pyrkii estämään tilien tyhjentämisen. Muutama uhreista erehtyi antamaan pankkitunnuksensa, osa lopetti puhelun antamatta pyydettyjä tietoja.

Juttu käsiteltiin Keski-Suomen käräjäoikeudessa, koska siihen liittyvät maksuvälinerikokset ja rahanpesu tapahtuivat Jyväskylässä.

Nyman tuomittiin 21 virkavallan anastuksesta eli poliisina esiintymisestä. Lisäksi hänet tuomittiin kolmesta törkeän petoksen ja kolmesta petoksen yrityksestä, viidestä törkeästä maksuvälinepetoksesta, kahdesta väärennöksestä sekä neljästä väärän henkilötiedon antamisesta poliisille. Hän sai rikoksistaan yhteensä sai 2 vuotta ja 4 kuukautta vankeutta.

Palmroos anasti virkavallan 17 kertaa. Hän sai tuomion myös kahdesta törkeän petoksen ja kahdesta petoksen yrityksestä sekä neljästä törkeästä maksuvälinepetoksesta. Palmroosin aiempi ehdollinen vankeus määrättiin pantavaksi täytäntöön, ja nyt tuomittujen rikosten kanssa yhteensä ehdottoman vankeusrangaistuksen pituudeksi määrättiin 2 vuotta ja 1 kuukausi.

Petoksella saatuja rahoja varten pyydettiin tilejä käyttöön muilta henkilöiltä, joita jutussa myös tuomittiin. He antoivat pankkitilejään käyttöön rikoksella saatujen rahojen tallettamiseen, siirtämiseen ja käteisnostoihin, ja ainakin osa sai tästä palkkiota.

Vuonna 1950 syntynyt mies sai 9 kuukautta vankeutta rahanpesusta ja törkeästä maksuvälinepetoksesta, vuonna 1948 syntynyt mies 8 kuukautta ehdollista vankeutta rahanpesusta ja törkeästä rahanpesusta, vuonna 1984 syntynyt mies 5 kuukautta ehdollista vankeutta rahanpesusta ja vuonna 1997 syntynyt mies 4 kuukautta ehdollista vankeutta kahdesta rahanpesusta. Kaikki miehet ovat jyväskyläläisiä.

Vuonna 1996 syntynyt hattulalainen nainen 50 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen rahanpesusta. Niin ikään hattulalainen, vuonna 1986 syntynyt nainen, tuomittiin 90 päiväsakkoon rahanpesusta.

Asianomistajia jutussa oli kaikkiaan 24 eri puolilta Suomea. He olivat henkilöitä, joille tekijät soittivat esiiintyen poliiseina.

Enimmillään tekijät onnistuivat tyhjentämään erään isän ja tyttären tileiltä yhteensä 60 000 euroa. Siitä he onnistuivat saamaan käyttöönsä 20 000 euroa. Pankin tivaaminen 40 000 euron kertanostosta ja rahojen alkuperästä sai tekijät väärentämään velkakirjan, mutta se ei mennyt pankissa läpi.

Yhdeltä asianomistajalta vietiin 20 000 euroa kolmelta pankkitililtä, toiselta 19 000 euroa kahdelta tililtä. Muilta uhreilta hävisi tileiltä noin 4 500 – 10 000 euroa.

Syyttäjän mukaan rikokset olivat törkeitä muun muassa siksi, että uhreiksi valikoitiin iäkkäämpiä ihmisiä ja rikoksilla tavoiteltiin mahdollisimman suuria rahoja.

Lähde: Keskisuomalainen

Aiheeseen liittyen