Norja. Jousimiehen hyökkäyksessä kuoli neljä naista ja yksi mies, kertoo NRK Nyheter.

Ketään uhreista ei ole vielä virallisesti tunnistettu. Tiedetään kuitenkin, että he ovat iältään 50- 70 –vuotiaita.

Klo 18.18 poliisi havaitsi tekijän Coop Extra -kaupan lähellä. Kaakkois-poliisipiirin poliisipäällikkö Ole B. Sæverud sanoi tiedotustilaisuudessa, että paikalla olleita poliiseja ammuttiin nuolilla ja he katkaisivat yhteyden tekijään, joka pakeni.

– Sen perusteella, mitä tiedämme nyt, on kohtuullisen selvää, että joku, luultavasti kaikki uhrit, tapettiin sen jälkeen, kun poliisi oli ensimmäistä kertaa yhteydessä tekijään klo 18.18, poliisipäällikkö sanoo.

Teosta syytetään 35-vuotiasta Kongsbergissä asuvaa Tanskan kansalaista. Poliisi on vakuuttunut, että vain hän on murhien takana.

Poliisi vahvistaa, että mies, joka on myöntänyt tappaneensa viisi ihmistä Kongsbergissä, on heidän vanha tuttavansa.

Torstai-aamuna Tønsbergissä pidetyssä lehdistötilaisuudessa Kaakkois-poliisipiirin poliisipäällikkö Ole B. Sæverud täsmensi, että mies on kääntynyt islamiin ja että he ovat saaneet useita huolestuneita raportteja miehen radikalisoitumisesta.

Poliisi vahvistaa NRK:lle, että surmaaja käytti myös muita aseita hyökkäysten aikana, mutta ei kerro mitä ne ovat olleet.

Poliisipäällikön mukaan on luonnollista arvioida, onko kyseessä terroriteko, ja siksi myös Norjan turvallisuuspalvelu PST osallistuu tutkintaan.

– Tutkimme muun muassa, voisiko kyseessä olla terroriteko. Oli luonnollista ottaa yhteyttä PST:hen näin vakavassa tilanteessa. Jatkossa nähdään, tarvitsemmeko PST:tä jatkossa, hän sanoo.

Hyökkäyksen jälkeen poliiseja käskettiin kantamaan käsiasetta mukanaan. Norjan poliisi toimii tavallisesti ilman asetta.

– Tämä on ylimääräinen varotoimi. Poliisilla ei ole syytä epäillä muutosta kansallisessa uhkatasossa, poliisijohdon tiedotteessa todetaan.

Kuva: NRK Nyheter.

Aiheeseen liittyen