Helsinki. Pääkaupunkiseudulla on vajaat kymmenen katujengiä, joihin kuuluu kaikkiaan noin sata parikymppistä miestä, arvioi YLE:lle ammattimainen rikollisuus -toimintojen johtaja Markku Heinikari Helsingin poliisilaitokselta.

Mukana jengeissä on myös alaikäisiä.

Helsingin, Espoon ja Vantaan poliisilaitokset sekä keskusrikospoliisi (KRP) ovat tehneet yhteistyötä saadakseen kattavan tilannekuvan pääkaupunkiseudun jengeistä.

Heinikarin mukaan poliisin määritelmä katujengeistä perustuu poliisin havaintoihin eri ryhmien muodostumisista, ryhmien välisistä vakavista väkivallanteoista sekä ryhmien leimautumisesta tiettyihin kaupunginosiin ja näillä alueilla tapahtuvaan huumeiden katukauppaan.

Heinikari ei kuitenkaan halua mainita tarkemmin, mistä kaupunginosista tai, minkä nimisistä ryhmistä on kysymys.

– En halua tarjota niille enempää julkisuutta, mutta ilmiöstä on tärkeää kertoa ihmisille, hän toteaa YLE:lle.

Heinikarin mukaan katujengien toiminta on muuttunut radikaalisti huonompaan suuntaan syksyn aikana. Viime vuoden ja tämän vuoden aikana poliisi on seurannut huolestuneena nuorten teräaseiden käytön yleistymistä.

Nyt joidenkin katujengeihin liittyvien henkilöiden kynnys käyttää ampuma-asetta vaikuttaa alentuneen selkeästi.

– Syksyn ja loppukesän aikana ollut useampia ampumistapauksia, joista on sivullisillekin ollut konkreettista vaaraa, Heinikari kertoo.

Kyse ei näytä kuitenkaan olevan siitä, että katujengit ryhminä ampuisivat toisiaan. Mukana vaikuttaa olevan yksilöitä, joita epäillään ampumisesta.

Heinikari ei voi paljastaa enempää yksittäisistä tapauksista. Tutkinnanjohtajat tiedottavat tarvittaessa ampumisista lisää, kun esitutkinta on edennyt riittävästi.

Lue koko uutinen täältä: https://yle.fi/uutiset/3-12140805

Kuvituskuva.

Aiheeseen liittyen