maanantai, 29 huhtikuun, 2024

Oliko Isis-nainen ihmiskaupan osakas vai uhri? Oikeudenkäynti tänään Norjassa

Norja. Poliisi pidätti 17.1.2020 Isis-naisen (IS) hänen laskeutuessaan Gardermoeniin. Viime vuonna hänet tuomittiin 3,5 vuoden vankeuteen. Tänään tiistaina 8.2.2022. hän hakee valituslupaa hovioikeuteen, uutisoi NRK Nyheter artikkelissaan.

Nainen tuotiin yhdessä viisivuotiaan poikansa ja kolmivuotiaan tyttärensä kanssa kotiin Syyriasta. Syynä oli se, että poika saattoi olla vakavasti sairas.

Seurauksena naisen kotiutuksesta oli hallituskriisi. FRP oli eri mieltä päätöksestä ja jätti Norjan hallituksen.

Hän on ensimmäinen niin sanottu IS-nainen, joka on Norjassa tuomittu Syyriassa oleskelunsa jälkeen, ja tuomiolla voi olla vaikutusta jäljellä oleviin naisiin.

Neljä muuta naista ja kolme lasta on edelleen Syyriassa.

Ainakin 11 naista matkusti Norjasta Syyriaan. Aftenposten ja NRK ovat löytäneet näistä kuusi, joista neljä on edelleen Syyriassa. Loput oletetaan kuolleiksi, kadonneiksi tai olevan tuntemattomassa paikassa.

Kysymys on nyt siitä, tiesikö IS-nainen, mihin hän pyrki, ja voidaanko hänen panoksensa kotiäitinä katsoa osallistumiseksi IS:ään.

– Hän ei luultavasti tiennyt aivan kaikkea, mutta hän tiesi matkustaneensa sodan runtelemalle alueelle ja että hän aikoi liittyä terroristijärjestöön, johon hänen miehensä kuului, syyttäjä Geir Evanger sanoo.

Puolustaja Nils Christian Nordhus puolestaan kuvailee 3,5 vuoden vankeustuomiota historialliseksi ja ankaraksi. Hänen mielestään nainen on ihmiskaupan uhri.

Syyttäjä uskoo, että kyseessä voi olla tapaus, joka etenee korkeimpaan oikeuteen asti.

– Tämä on ensimmäinen tapaus laatuaan Norjassa, joten se yksinään voi riittää siihen, että korkeimman oikeuden pitäisi joka tapauksessa käsitellä sitä. Mutta sen näemme, kun meillä ensin on hovioikeuden päätös, Evanger sanoo.

Nainen on myöntänyt itsellään olleen äärimmäisiä asenteita, mutta väittää, että hänet taivutettiin muuttamaan Syyriaan, koska hän rakasti ulkomaalaista soturia Bastian Vasquezia.

Helmikuussa 2013 IS:tä ei ollut vielä muodollisesti perustettu. Vasquez oli tuolloin Nusra-rintaman jäsen, jolla oli siteitä Al-Qaidaan.

Nainen väittää katuneensa lyhyen ajan kuluttua ja on kertonut elämästään väkivallan, pahoinpitelyn ja pakottamisen parissa. Vasquezin kuoleman jälkeen hän aloitti pitkän ja vaarallisen matkan Syyrian läpi ennen saapumistaan Al Holin pakolaisleirille.

Hän on myöhemmin etääntynyt IS:stä ja siitä, mitä organisaatio edusti.

Puolustaja Nils Christian Nordhus väitti käräjäoikeudessa, että naista on pidettävä ihmiskaupan uhrina.

– Lyhyesti sanottuna olemme eri mieltä siitä, että hänet voitaisiin vapauttaa syytteestä tällä perusteella, sanoo syyttäjä Geir Evanger.

Syyttäjä myöntää, että nainen on todella yrittänyt päästä kotiin, mutta se ei vapauta häntä rangaistuksesta.

– Hän matkusti omasta tahdostaan Syyriaan. Hänellä oli vilpitön toive, ja hän on sanonut kuulustelussa haluavansa antaa panoksensa pyhään sotaan. Häntä ei pakotettu matkan aikana, ja hän tiesi, että hänelle annettaisiin siellä tiukat ehdot, sanoo puolestaan tuomion määrännyt käräjäoikeuden tuomari Ingmar N. Nilsen.

Kuva: NRK Nyheter.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT