torstai, 14 marraskuun, 2024

Petosrikosten kirjo on loputon – tyttären ”uusi puhelinnumero” ei tullutkaan tyttäreltä

Itä-Uudenmaan poliisissa on tutkittavan tapaus, missä viestihuijauksella menetettiin yli kaksi tuhatta euroa, kertoo poliisi.

Isä uskoi saaneensa ulkomailla matkalla olleelta tyttäreltään puhelimitse viestin, jossa pyydettiin isää lisäämään tyttärensä uusi puhelinnumero puhelimeensa. Isä oli varmistanut viestittelyn alussa kysymällä tyttärensä nimellä, onko kysymys hänen numerostaan.

– Tämän jälkeen viestittely jatkui kuvitellun tyttären kanssa uuden puhelinnumeron välityksellä rahan tarpeesta niin, että isä maksoi ilmoitetulle pankkitilille yli 2 000 euroa.  Isä oli myös turhaan yrittänyt tavoitella tytärtään rahan siirtojen jälkeen oikeasta alkuperäisestä puhelinnumerosta, kertoo rikoskomisario Aleksi Topinoja.

– Isä oli maksanut rahat verkkopankistaan ja luottokortiltaan ja kuviteltu tytär oli jatkanut viestittelyä ja pyytänyt maksamaan vielä lisää rahaa toiselle tilille. Tällöin isälle oli herännyt asiassa epäilys, että hän oli joutunut huijausrikoksen uhriksi, Topinoja jatkaa.

Tällaisilta huijauksilta voi välttyä soittamalla puhelinnumeroon, jota yhteydenottaja väittää toimimattomaksi. Viestissä olevan ”puhelimeni ei toimi” -väitteen tarkoitus on estää juuri nämä varmistussoitot.

– Huijauksiin liittyy yleensä perusteeton kiire ja merkittävät rahasummat. Tällaisessa tilanteessa kannattaa harkita esimerkiksi tunnistamiseen liittyviä yksityiskohtaisia kysymyksiä, jotka ovat molempien osapuolien tiedossa. Mahdollinen rahansiirto kannattaa tehdä aina vain jo tiedossa olevalle tilille, muistuttaa Topinoja.

Jos petoksen uhri ehtii maksamaan rikolliselle, poliisi kehottaa olemaan välittömästi yhteydessä pankkiin, jolloin rahojen siirtyminen voidaan estää nopealla toiminnalla.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT