lauantai, 25 toukokuun, 2024

Poliisi ja poliitikot ahtaalla Skärholmenin ampumistapauksen jälkeen Ruotsissa

Ruotsi.  39-vuotiaan perheenisän ampumissurman jälkeisenä päivänä Skärholmenin keskusta oli täynnä sekä poliiseja että poliitikkoja. Siellä joka päivä oleskelevien keskuudessa näkyy suurta turhautumista siihen, ettei huomiota ole tullut aikaisemmin, kirjoittaa SVT Nyheter 12.4. julkaisemassaan artikkelissa.

”Tämä on avoin huumepaikka, jossa poliisi ei kuuntele asukkaiden hälytyksiä”. Näin Skärholmen asukkaat kuvailevat kotikaupunkiaan kohtalokkaan ammuskelun jälkeen. Monet ihmettelevät, miksi poliisi ei ole puuttunut asiaan aikaisemmin.

– Olen nähnyt täällä paljon epämiellyttäviä asioita. Illalla huumeita myydään täysin avoimesti, kertoo alueen asukas SVT:lle.

Skärholmen asukkaat kuvaavat aluetta avoimiksi huumemarkkinoiksi, jossa rikolliset liikkuvat vapaasti. Monet kysyvät, miksi poliisi ei kaupan näkyvyydestä huolimatta onnistu pysäyttämään sitä.

SVT:n tietojen mukaan Mikaelin hengen vaatinut kohtalokas ampuminen sattui juuri kohtaamistilanteessa tällaisen rikollisryhmän kanssa.

Poliisi ei voi seistä joka paikassa

Etelä-Tukholman aluepoliisipäällikkö Catrine Kimerus Wikström sanoo, että selitys on pitkälti siinä, että resurssit eivät riitä.

– Ongelmana on, että Tukholmassa on useampi kuin yksi tällainen kohde, mikä tarkoittaa sitä, että poliisilla ei ole resursseja seistä joka paikassa valvomassa.

Poliisipäällikkö korostaa, että poliisi on viime aikoina ollut todella vahvasti läsnä Skärholmenissa, vaikka ei aina ole ollutkaan kyse virkapukuisista poliiseista. Suuri osa työstä suuntautuu myös rikollishierarkioissa korkeammalle tasolle, hän selittää.

– Meidän on ehdottomasti estettävä ulkomailta maahan suuntautunut huumekauppa, mutta ongelman ratkaisemiseksi meidän on löydettävä ne, jotka tuovat huumeita Ruotsiin.

Poliitikot kritiikin kohteina

Monet alueen asukkaat tuntevat surua ja epätoivoa ampumisen jälkeen – mutta päivän aikana on ilmaantunut myös vihaa poliitikkoja kohtaan.

Oikeusministeri Gunnar Strömmer (M) on samaa mieltä siitä, että poliiseja tarvitaan lisää. Hallituksen astumisesta lähtien on ollut selvää, että investointien on tapahduttava lähellä kansalaisia, hän uskoo.

– Voin vain todeta, että viime vuosina tapahtunut henkilöstön kasvu ei ole sujunut paikallispoliisialueilla sillä tavalla kuin haluaisimme. Ymmärrän, että hallituksen ja poliisiviranomaisen välillä vallitsee yksimielisyys siitä, että asiaan on tehtävä muutos, hän sanoo SVT:lle

Oikeusministeri Gunnar Strömmer (M) suhtautuu myötätuntoisesti asukkaiden nyt kokemaan turhautumiseen ja epätoivoon.

– Kansalaisilla on hyvin perusteltu odotus, että valtio pystyy takaamaan turvallisuuden, vapauden, liikkumisvapauden ja koskemattomuuden. Tästä syystä meidän on kiireellisesti mobilisoitava resurssit rikollisuuden vähentämiseksi.

Torstai-iltana Skärholmenilla pidettiin 12-vuotiaan poikansa edessä ammutun 39-vuotiaan Mikaelin muistotilaisuus. Pääministeri Ulf Kristersson (M) oli myös paikalla tilaisuudessa.

– Tapahtunut on niin suurta piittaamattomuutta, jota tuskin voi kuvailla. Se on käsittämätöntä julmuutta, sanoo pääministeri Kristersson, joka lupaa myös tehdä ”kaikkensa tappajien pysäyttämiseksi”.

Surun lisäksi monet skärholmilaiset ovat ilmaisseet  vihaa ja kritiikkiä poliitikkoja kohtaan.

Torstai-iltana Skärholmenilla paikalla ollut sosiaalidemokraattien johtaja Magdalena Andersson joutui Mikaelin sukulaisten kanssa vastakkain useiden mediakameroiden edessä.

Ammutun miehen sisar syytti Sosialidemokraattien johtajaa siitä, että hän välittää vain paikalla olevista julkisuutta tuovista kameroista.

Jopa oikeusministeri Gunnar Strömmer (M) joutui asukkaiden vihan kohteeksi, kun hän oli yhdessä sosiaaliministeri Camilla Waltersson Grönvallin (M) kanssa liikkeellä lähellä murhapaikkaa. Ministereitä syytettiin muun muassa siitä, että he olivat tulleet sinne vain kalastamaan ääniä, kertoo SVT.

Kuva: SVT Nyheter. (Julkaistu omaisten suostumuksella).

Tämä juttu on koostettu useista SVT Nyheterin artikkeleista.

1 KOMMENTTI

  1. ”Monikulttuurisuus on rikkaus” ja ”ruåtsi on yksi maailman turvallisimmista maista” kertoi meille eräs Alexander Stubb vuosina 2015 ja 2017.

    -Miettikääpä sitä arvon kanssakansalaiset. Miettikää tarkkaan!

    0

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT