sunnuntai, 21 huhtikuun, 2024

Poliisi kehottaa välttämään äkkinäisiä liikkeitä hälytysajoneuvon lähestyessä

Poliisi suorittaa päivittäin useita kiireellisiä hälytystehtäviä, joihin ajetaan hälytysajona. Tavoitteena on päästä kohteeseen niin nopeasti ja turvallisesti kuin mahdollista. Siksi kaikkien olisi hyvä tunnistaa, mitä autonkuljettajana, pyöräilijänä tai kävelijänä tulee tehdä silloin, kun näkee poliisiauton valojen välkkyvän, muistuttaa Länsi-Uudenmaan poliisilaitos

Usein kiireellisen hälytystehtävän taustalla on esimerkiksi käynnissä oleva väkivallanteko tai sen uhka, tapahtunut onnettomuus tai mahdollisuus saada rikoksentekijä verekseltään kiinni. Kaikkien yhteinen etu on se, että poliisi pääsee tehtäväpaikalle mahdollisimman nopeasti.

– Hälytysajon aikana joudumme poikkeamaan liikennesäännöistä. Kun hälytysajoneuvon hälytyslaitteet eli siniset valot ja hälytysääni ovat päällä, muut tienkäyttäjät ovat tieliikennelain mukaan väistämisvelvollisia, toteaa komisario Hannu Kontola.

Poliisi ei aja kovalla nopeudella esimerkiksi punaisia päin, risteysalueelle tai suojatien yli ennen kuin on varmistunut siitä, että kaikki ovat varmasti hälytysajoneuvon havainneet ja alkaneet noudattamaan väistämisvelvollisuuttaan. Pysähdy siis hyvissä ajoin ennen risteystä, kun havaitset hälytysajoneuvon tulevan.

Jos tehtävä niin edellyttää, on poliisilla oikeus poiketa liikennesäännöistä myös ilman, että hälytyslaitteet ovat päällä. Poliisi joutuukin ajoittain ajamaan hälytysajossa ilman hälytyslaitteita taktisista syistä. Tällöin muille ei kuitenkaan synny väistämisvelvollisuutta ja poliisin tuleekin noudattaa näissä tilanteissa aivan erityistä varovaisuutta.

Auta poliisia ja kanssakulkijoitasi hälytysajotilanteessa näin

Muut tienkäyttäjät voivat tehdä paljon nopeuttaakseen hälytysajoneuvon perille pääsyä. Mikäli näet peileistä hälytysajoneuvon lähestyvän, voit laittaa autoon hätävilkut päälle, jolloin hälytysajoneuvon kuljettaja tietää, että olet havainnut tämän. Älä kuitenkaan käytä aikaa hätävilkkukytkimen etsimiseen, mikäli et sitä nopeasti löydä, vaan keskity mieluummin ajamiseen.

Pahimmat virheet, joita autoilijat voivat Kontolan mukaan tehdä havaitessaan hälytysajoneuvon lähestyvän, ovat äkkinäiset, ennalta arvaamattomat liikkeet. Missään nimessä ei saa jarruttaa voimakkaasti tai tehdä äkkinäisiä kaistanvaihtoja. Paras tapa onkin jatkaa normaalisti ajoaan.

– Poliisi ohittaa sinut kyllä, kun havaitsee sopivan ohituspaikan. Bussipysäkille, jalkakäytävälle tai pientareelle voi siirtyä, mikäli sen pystyy tekemään turvallisesti. Jos takana oleva hälytysajoneuvo ei mahdu ohittamaan ja risteysalue on varmasti täysin tyhjä, voi myös punaisia päin hyvin varovasti ajaa, Kontola kertoo.

Taajamassa jalankulkijat voivat pysähtyä ja siirtyä esimerkiksi hieman kauemmaksi suojatiestä tai ajoradan reunasta sekä ottaa katsekontaktin hälytysajoneuvoon. Tämä on alustava viesti hälytysajoneuvon kuljettajalle siitä, että olet havainnut tämän. Jalankulkijat voivat myös varoittaa toisiaan, mikäli vaikkapa huomaavat toisen jalankulkijan lähtevän kuulokkeet korvilla ylittämään suojatietä hälytysajoneuvon lähestyessä.

Hälytysajoneuvo ohittaa yleisimmin keskeltä tai vasemmalta tilanteesta riippuen

Useampikaistaisella tiellä, jossa vastakkaiset ajosuunnat on erotettu keskikaiteella, hälytysajoneuvo ohittaa muut vasemman puoleista ajokaistaa käyttäen. Kun huomaat tällaisessa tilanteessa hälytysajoneuvon takanasi, siirry rauhallisesti vilkkua käyttäen oikean puoleiselle kaistalle. Vältä tässäkin tilanteessa äkkinäisiä liikkeitä.

Moottoritiellä ruuhkassa hälytysajoneuvo ajaa yleensä hiljaisella nopeudella keskellä tietä. Tällöin ohituskaistalla olevat siirtyvät vasemmalle pientareella ja oikealla kaistalla olijat oikealla pientareelle siten, että hälytysajoneuvo mahtuu ajamaan keskeltä ohitse. Moottoripyöräpoliisit saattavat turvallisuussyistä ajaa hälytysajoa ruuhkassa myös oikeanpuoleisella pientareella.

Kuva: Poliisi.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT