lauantai, 27 huhtikuun, 2024

Poliisi keskeytti epäillyn rikollisen teon Snapchatissa

Poliisin ennalta estävä toiminta. Sosiaalisen median alustoilla käydään paljon monen kirjavaa keskustelua ikään, sukupuoleen ja kansallisuuteen katsomatta. Lapsille ja nuorille on ominaista keskustella kirjoitetun sisällön lisäksi kuvilla, emojeilla sekä ääniviestein, sanoo Sisä- Suomen poliisi.

Joskus käy niin, että sosiaalisessa mediassa luottamuksella toiselle lähetetty arkaluontoinen viesti saattaa kääntyä kuvan lähettäjää vastaan. Esimerkiksi ystävyyssuhteen päättyminen riitaisasti saattaa johtaa lopulta toisen yksityiselämää loukkaavan viestin levittämiseen. Arkaluontoisella materiaalilla saatetaan myös kiristää toista osapuolta henkisesti tai rahallisesti.

Näin kävi alkuvuonna 2024 myös eräälle pirkanmaalaiselle nuorelle Snapschatissa. Ystävien kesken lähetetty arkaluontoinen kuva ajautui henkilön haltuun, joka nimimerkin suojin alkoi kiusata ja painostaa viesteillä kuvassa esiintynyttä henkilöä.

Kerro asiasta, älä jää yksin

– Epäiltyyn rikolliseen tekoon syyllistynyt henkilö kirjoitti Snapissa uhkaavia ja painostavia viestejä, joissa hän mm. haukkui ja kehotti nuorta tappamaan itsensä. Viestit olivat useiden henkilöiden luettavissa usean kuukauden ajan. Tässä tapauksessa rohkea ja määrätietoinen nuori otti yhteyttä ”Sua varten somessa”- chattiin kertoen, että joku on uhannut levittää hänestä arkaluontoista kuvamateriaalia somessa. Tämän jälkeen myös poliisi tuli tietoiseksi asiasta ja aloitti selvittämään, onko asiassa syytä epäillä rikosta, kertoo rikoskomisario Markus Antila.

Poliisilla on lakiin perustuva oikeus saada rikoksen estämiseksi tai selvittämiseksi tarvittavia tietoja palvelun tarjoajalta tietoja nimimerkin turvin operoivasta epäillystä rikoksen tekijästä. Snapchat on Yhdysvalloissa toimiva sosiaalisen median suuryritys, jota käyttää noin 750 miljoonaa henkilöä. Snapchat tekee yhteistyötä useiden maiden viranomaisten kanssa ja vastaa viranomaisten kyselyihin.

Valitettavasti kyselyiden käsittelyssä ilmenee välillä pitkiäkin viiveitä, joten viestien poisto pyynnöt sekä nimimerkkien tunnistaminen ottaa aikansa. Samaan aikaan loukkaavat viestit saattavat edelleen olla some alustoilla ihmisten nähtävillä pitkiä aikoja ja satuttaa henkisesti loukattua osapuolta.

Virtuaalipoliisi tietoverkossa

Poliisi on siellä, missä ihmisetkin ovat – myös sosiaalisessa mediassa. Poliisi toteuttaa sille laissa määrättyjä tehtäviä ja siten palvelee ihmisiä ja yhteisöjä Suomessa myös sosiaalisen median ympäristössä. Sosiaalinen media eli some on paitsi toimintaympäristö myös työväline. Poliisi on siellä läsnä strategisella ja operatiivisella tasolla.

Poliisin sosiaalisen median käyttäjätilien on oltava tunnistettavissa ja varmennettavissa poliisi.fi/some-sivulta. Näin voidaan varmistaa, että virtuaalihahmoinen poliisi on myös todellisuudessa virassa oleva poliisi.

Pirkanmaalaisen nuoren asiassa operaattorilta ei saatu vastausta odotuksesta huolimatta. Samaan aikaan loukattu nuori oli edelleen solvausten uhrina, eikä poliisi pystynyt keskeyttämään tekoa tai ottamaan yhteyttä epäiltyyn tekijään fyysisessä maailmassa.

Sisä-Suomen poliisi päätti lähestyä rikolliseen tekoon epäillyn henkilön nimimerkkiä Snapchattiin luodulla somepoliisiprofiililla. Poliisi ilmoitti nimimerkille olevansa virkatehtävää tietoverkoissa suorittava poliisi. Poliisi myös pyysi nimimerkkiä lopettamaan toisen käyttäjän haukkumisen sekä panostavien ja uhkaavien viestien kirjoittelun.

– Nimimerkki ei suostunut ilmaisemaan kuka hän on, mutta hän poisti kyllä kaikki kirjoituksensa ”omista tarinoistaan”. Hieman myöhemmin tuntematon nimimerkki soitti Snapilla poliisin profiiliin. Kävi ilmi, että tuntemattoman nimimerkin huoltaja oli linjan toisessa päässä ja asia lähti selviämään. Tapauksessa epäillään olevan kyse kahden nuoren välisestä epäasiallisesta kirjoittelusta. Nuoret eivät tunne toisiaan. Poliisin puuttumisen jälkeen kyseinen nimimerkki ei ole lähettänyt enää viestejä toiselle osapuolelle, kertoo Antila.

Poliisilla on mahdollisuudet puuttua myös tietoverkoissa 

Tapaus on varsin yleinen ja vastaavia tekoja toteutuu sosiaalisessa mediassa useille henkilöille päivittäin. Nimimerkin suojista toisten haukkuminen, uhkailu ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen on äärimmäisen valitettava ilmiö.

– Toisten loukkaaminen ja uhkailu ei ole hyväksyttävää fyysisessä maailmassa, eikä se ole hyväksyttävää myöskään tietoverkoissa tai sosiaalisen median alustoilla tehtynä. Rikokseen voi syyllistyä yhtä lailla tietoverkkojen välityksellä kuin kasvotusten uhkaamalla. Kiusaamisen, uhkailun tai painostuksen kohteelle voi syntyä suurta haittaa, pahimmillaan jopa henkeä tai terveyttä vaarantavia oireita ja kärsimystä, Antila toteaa.

-Poliisin sometilit ovat virkatehtäviä varten. Poliisi puuttuu mahdollisuuksien mukaan sosiaalisessa mediassa havaitsemiinsa rikoksiin. Tässä tapauksessa tehokkaalla puuttumisella saatiin osallisten henkilöllisyydet selviämään. Tehokkaalla väliintulolla saatiin poistettua toista loukkaavaksi luokiteltava sisältö somealustalta. Rikospoliisi jatkaa asian selvittämistä osallisten kesken fyysisessä maailmassa. Virtuaalipoliisi jalkautuu uusille tehtäville kohtaamaan sosiaalisen median käyttäjiä, joita muuten ei välttämättä tavoittaisi.

– Poliisin visio on olla kaikkien turvana, kaikkina aikoina. Tämä pätee yhtälailla myös tietoverkoissa, Antila painottaa.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT