Poliisi. Kesään kuuluu festivaalit sekä yleisötapahtumat, ja ihmisiä on kesällä liikkeellä enemmän. Valitettavasti ihmismassat houkuttelevat usein paikalle myös taskuvarkaita, muistuttaa poliisi.
Taskuvarkauksia tapahtuu eniten isoissa yleisötapahtumissa, ravintoloissa, baareissa ja julkisissa kulkuneuvoissa. Varkaat anastavat useimmiten puhelimia, lompakoita tai käsilaukkuja.
– Kesän aikana festivaalivieraat ovat erityisesti olleet taskuvarkaiden kohteena. Kehotamme festivaalikansaa olemaan erityisen valppaana taskuvarkaiden varalta. Varkauden kohteeksi joutumista ei välttämättä huomaa niin helposti kovan musiikin tai ihmismäärän keskellä, kertoo rikoskomisario Reijo Enqvist Helsingin poliisilaitokselta.
Vilkas tapahtumaviikonloppu näkyy myös poliisin tilastoissa.
– Tavallisen kesäviikonlopun saldona Helsingissä voi olla 45 taskuvarkausaiheista rikosilmoitusta, kun taas viikonlopulta, jolloin on useita tapahtumia, saatetaan rikosilmoituksia kirjata jopa kolminkertainen määrä, Enqvist toteaa.
Taskuvarkauksia ovat perinteisesti tehneet ammattimaisesti toimivat ulkomailta Suomeen saapuvat ryhmittymät, jotka toimivat taskuvarkauksissa hyvin taitavasti sekä huomaamattomasti: esimerkiksi puhelin saatetaan anastaa jopa housujen taskuista. Taskuvarkaudet ovat olleet Suomessa tasaisesti esiintyvä ilmiö. Niitä on tapahtunut koronaviruspandemiaa edeltävinä vuosina Helsingissä noin 5000 vuodessa. Taskuvarkauksista on Helsingin poliisille tehty tänä vuonna noin 1500 rikosilmoitusta. Osa ilmoituksista on vielä kirjaamatta, ja osa tekee ilmoituksen vasta jälkeenpäin.
Muutamia vinkkejä taskuvarkailta suojautumiseen:
• Ole tietoinen omaisuudestasi, ja pidä siitä hyvää huolta.
• Säilytä tavaroitasi paikassa, josta niitä on hankala viedä.
• Älä jätä omaisuuttasi maahan, pöydälle tai esimerkiksi penkin kulmaan roikkumaan.
• Älä jätä tavaroitasi vartioimatta.
• Älä säilytä omaisuutta taskuissa, joita ei voi sulkea.
• Mikäli joudut varkauden kohteeksi, tee rikosilmoitus mahdollisimman nopeasti.