maanantai, 29 huhtikuun, 2024

Poliisi opastaa: Toimi fiksusti, jos joudut todistamaan ryöstöä

Kuopiossa on viime kuukausina tehty useita kaupparyöstöjä väkivallalla uhkaamalla. Poliisin tietoon tulleissa ryöstöissä sivulliset eivät ole joutuneet väkivallan tai sen uhan kohteeksi.

Ryöstöjen taustalla on usein päihteiden käytön rahoittaminen. Poliisi keskittää voimavarojaan vakavien rikosten, kuten ryöstöjen ja väkivaltarikosten, tutkimiseen.

Rikosten tutkimisen lisäksi poliisi keskittää valvontaa yleisille paikoille, joissa liikkuu paljon ihmisiä ja jotka ovat alttiita rikosten tekemiselle. Vakava henkeen ja terveyteen kohdistuva rikollisuus on ilmiönä edelleen suhteellisen harvinaista Itä-Suomessa.

– Törkeän ryöstörikollisuuden nopea lisääntyminen johtuu usein yksittäisen henkilön tai pienen joukon aktivoitumisesta alueella. Kun henkilöt saadaan vastuuseen teoistaan, tilanne yleensä rauhoittuu, sanoo rikosylikonstaapeli Antti Aamuvuori.

Sankaritekojen yrittäminen kannattaa unohtaa

Jos joutuu osaksi ryöstötilannetta, tärkeintä on olla asettamatta itseään tai muita vaaraan.

– Sivullisen ei kannata puuttua tilanteeseen ollenkaan, etenkään jos esillä on terä- tai ampuma-ase. Puuttuminen voi aiheuttaa tekijässä reaktion, joka johtaa mahdolliseen aseen käyttämiseen, ohjeistaa Aamuvuori.

Aamuvuori muistuttaa myös havainnoinnin tärkeydestä:

– Sivulliset voivat auttaa tekemällä ryöstöstä havaintoja ja kertomalla ne poliisille. Rikoksen tekijän tuntomerkit, kuten kasvonpiirteet, hiukset, ruumiinrakenne, tatuoinnit ja puheen erityispiirteet ovat arvokkaita tietoja poliisille. Myös pakosuunta kiinnostaa poliisia.

Hätänumeroon kannattaa soittaa, jos sen voi tehdä turvallisesti ja provosoimatta rikoksen tekijää.

Poliisi pyytää ilmoittamaan havainnot rikoksista Itä-Suomessa vihjesähköpostiin vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi tai vihjenumeroon 0295 415 232.

Kuvituskuva.

2 KOMMENTTIA

  1. 3.2.2014 9:26 YLE

    Tilastot osoittavat, että yli puolet raiskauksista jää selvittämättä, jos tekijä on epäselvä. Pahoinpitelyistä jää selvittämättä lähes kaksi kolmesta. Omaisuusrikoksista suuri osa on pimeitä, ja niistä lähes yhdeksän kymmenestä jää selvittämättä.

    Suurista kaupungeista hurjin tilanne on Helsingissä, jossa kaikista pimeistä rikoksista selviää vain yksi kymmenestä. Omaisuusrikoksissa selvitysprosentti oli viime vuonna vain kahdeksan.

    HS 7.11.2018
    Poliisi ei ole onnistunut selvittämään yli 80 kunnassa yhtään varkautta omilla tutkintatoimillaan.

    Kansalaisilla on kiinniotto-oikeus: Oikeutta saadaan käyttää, jos rikoksesta saattaisi seurata vankeutta tai jos rikos olisi arviolta lievä pahoinpitely, näpistys, lievä kavallus, lievä luvaton käyttö, lievä moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, lievä vahingonteko tai lievä petos.

    1
  2. Poliisi ei katso mitenkään tarpeen panna merkille esim. tekijän väriä (vaaleampaa tai tummempaa sorttia). Se on niin merkityksetön tekijöiden tunnistamiseen etsittävien rajaamisessa pienempään joukkoon.

    1

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT