lauantai, 24 helmikuun, 2024

Poliisi takavarikoi Helsingissä yli 300 000 Rivotril-pilleriä, salakuljettajat vangittu

Helsingin poliisi takavarikoi toukokuussa 307 600 Rivotril-pilleriä, joiden salakuljetuksesta epäillään neljää romanialaista miestä. Kolme miehistä vangittiin toukokuun lopussa ja neljäs kesäkuussa – kaikki törkeistä huumausainerikoksista epäiltyinä.

Loppusuoralla olevassa esitutkinnassa on selvinnyt, että salakuljettajat lähtivät liikkeelle Romaniasta, hakivat pillerit Unkarista ja toivat ne Suomeen Ruotsin kautta. Salakuljettajat ylittivät Suomen rajan Haaparannan ja Tornion välillä. Salakuljetusmatkoja on tehty neljä, kaikki samalla kaavalla. Määränpäänä on ollut Helsinki, jossa pillereitä on todennäköisesti myyty sekä katukaupassa että verkon välityksellä.

– Kyseessä on selkeästi organisoitu toiminta, jonka juuret ovat Romaniassa. Poliisi tekee kansainvälistä yhteistyötä selvittääkseen, ketkä toimintaan liittyvät ulkomailla ja missä Unkarista noudetut pillerit on valmistettu, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari Nikonen Helsingin poliisilaitokselta.

– Voidaan sanoa, että silloin tämä ilmiö alkoi. Vaikka paljastamme säännöllisesti uusia organisaatioita, pillerikauppa jatkuu. Esimerkiksi tämän viimeisimmän takavarikon jälkeen katukaupassa oli hetken hiljaisempaa, mutta muutaman viikon jälkeen huomasimme, että kauppa on taas kiihtynyt. Meille selvisi, että Suomeen oli jälleen tullut noin 100 000 pilleriä lisää.

Viime viikkojen tehovalvonnassa saatiin kiinni useita myyjiä ja heidän kohdallaan on käynnistetty prosessi maasta käännyttämiseksi. Poliisin tehostettu valvonta on rauhoittanut katukauppaa tietyillä myyntipaikoilla, mutta täysin kauppa ei lopu, vaan siirtyy muualle.

Rivotril-pillereiden vaikuttava aine klonatsepaami kuuluu bentsodiatsepiineihin. Vastaavaa lääkettä myydään Suomessa ainoastaan reseptillä. Lääkärin määräämänä lääkettä käytetään muun muassa epilepsian, paniikkihäiriön ja muiden ahdistuneisuushäiriöiden hoidossa. Poliisin havaintojen mukaan katukaupasta pillereitä ostavat pääasiassa henkilöt, jotka käyttävät samanaikaisesti myös runsaasti alkoholia ja muita päihteitä.

– Käyttäjät ovat kertoneet, että Rivotril-pillereitä käytetään siinä toivossa, että ne rauhoittaisivat. Lääkkeen vaikutus on kuitenkin hyvin yksilöllinen, kun puhutaan katukaupasta ostetuista lääkkeistä, joiden annostusta ja käyttöaikaa ei ole ammattilainen määrittänyt. Lisäksi aineen vaikutus muuttuu sen mukaan, mitä muita aineita henkilö on käyttänyt. Yhteisvaikutus esimerkiksi alkoholin kanssa voi olla vaarallinen.

Poliisi muistuttaa myös, ettei laittomasti hankittujen pillereiden koostumuksesta ole koskaan varmuutta – ei vaikka pilleripurkeissa olisi asianmukaiselta vaikuttavat etiketit.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT