Poliisi valvoo koko maassa tehostetusti koulujen päättäjäisviikonvaihteessa. Valvonnassa poliisi puuttuu erityisesti nuorten päihteiden käyttöön ja järjestyshäiriöihin. Valvonnan painopistealueina ovat nuorten suosimat kokoontumispaikat, kuten esimerkiksi uimarannat, laavut ja puistot. Valvonnassa tehdään yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Näkyvän valvonnan tavoitteena on turvallinen päättäjäisviikonvaihde ilman järjestyshäiriöitä tai rikoksen uhriksi joutumista. Poliisi toivoo, että päättäjäisviikonloppua juhlittaisiin myös koronaturvallisesti.

Alkoholi- ja tupakkatuotteet ovat kiellettyjä alle 18-vuotiailta

Aina tätä ei noudateta ja tällaisessa poliisi puuttuu alaikäisten päihteiden hallussa pitämiseen, kokeiluun ja käyttöön. Alaikäisten alkoholin hallussapidosta seuraa sakko ja asiasta ilmoitetaan alkoholia hallussa pitäneen nuoren huoltajille ja lisäksi lastensuojeluviranomaisille.

Pelisäännöt kannattaa sopia ennakkoonVanhempien on hyvä sopia yhteisistä pelisäännöistä lastensa ja nuortensa kanssa ja on hyvä olla illan mittaan yhteydessä lapsiinsa. Kotiintuloajoista on syytä sopia hyvissä ajoin ja niiden noudattamista tulee valvoa.

Kaveria ei jätetä, joten nuorten tulee pitää toisistaan huolta ja hakea viipymättä apua, jos illan aikana kaikesta huolimatta sattuu jotain ikävää. Oma apu ei aina ole paras apu ja turvallinen aikuinen tulee pyytää hätiin matalalla kynnyksellä. Hätänumero 112 auttaa tietysti myös tarvittaessa.

Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomaankin numeroon ja olkaa saatavilla

Poliisi soittaa usein niin, että soittajan numeroa ei näy. Vanhempia kehotetaan olemaan saatavilla ja vastaamaan myös tuntemattomaan numeroon, koska ensisijaisesti vanhemmat ovat ne, jotka hakevat nuoren kotiin, jos kaikki ei suju odotetulla tavalla.

Suurin osa lapsista ja nuorista juhlii koulujen päättymistä tänäkin kesänä siististi ja ongelmitta, mutta nämä kaikille mukavan päättäriviikonvaihteen ohjeet kannattaa pitää mielessä, poliisi muistuttaa.

Aiheeseen liittyen