lauantai, 22 kesäkuun, 2024

Poliisi varoittaa jälleen huijauksesta, jossa vanhempia erehdytetään siirtämään rahaa ”lapselleen”

Sisä-Suomi. Huijauksessa viestin lähettäjä esiintyy usein vastaanottajan jälkeläisenä, jonka puhelin on rikkoontunut ja numero yllättäen vaihtunut. Lähettäjällä on kiireellinen rahan tarve. Kiireeseen ei tule tarttua ja lähiomaista tulee tavoitella entisestä yhteystiedosta tilanteen selvittämiseksi, muistuttaa Sisä-Suomen poliisilaitos.

Lukuisat asianomistajat, rikoksien uhrit ovat saaneet viime kuukausina heille entuudestaan tuntemattomasta numerosta tekstiviestejä tai WhatsApp-viestejä, joissa viestin lähettäjä on esiintynyt viestin vastaanottajan lapsena. Viesteissä kerrotaan, kuinka lähettäjän – valelapsen – puhelin on rikkoutunut, jäänyt pesukoneeseen tai vastaavaa, ja tämän johdosta numero on yllättäen vaihtunut. Onneton sattuma on johtanut samalla kiireiseen rahan tarpeeseen. Äidin, isän tai isovanhemman huolena jälkikasvun pärjäämisestä on erehdytty siirtämään usein jopa tuhansia euroja epämääräiselle tilille.

Varmistu lähettäjästä

Vastaavia rikoksia on kirjattu useita ympäri Suomen. Poliisi tutkii rikoksia petoksina tai törkeinä petoksina. Poliisi muistuttaa, rahapyynnöt alun perin vieraasta numerosta ovat aina hälyttäviä. Älä siirrä rahaa kenellekään varmistamatta rauhassa pyynnön aitous. Yritä ensin tavoittaa lähiomaiseksi ilmoittautunutta vanhasta tutusta yhteystiedosta.

Petoksissa rikollinen tuottaa tavanomaisesti myös kiireen. Kiire heikentää uhrin käsitystä maksamisen järkevyydestä. Kiireeseen ei tule tarttua. Kelläkään lähiomaiselle ei ole minuuttiaikataululla kiire saada rahaa.

Väärä tilisiirto mahdollista keskeyttää vain joissain tapauksissa

Rikoksen uhriksi joutuneen kannattaa välittömästi ottaa yhteyttä omaan pankkiinsa. Pankilla voi olla mahdollisuus pysäyttää väärä tilisiirto ja turvata menetetyt varat. Tämän jälkeen tulee tehdä viivytyksettä rikosilmoitus poliisille. Valitettavan usein asianomistaja ei saa takaisin siirtämiään varoja ja vahinko jää lopullisesti uhrin maksettavaksi.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT