lauantai, 13 heinäkuun, 2024

Poliisihallitus opastaa: Tunnista huijausviestit ja vältä huijaus

Poliisihallitus. Mediassa on esillä tapauksia, joissa ihminen on saanut sähköpostin, jonka väitetään olevan poliisin lähettämä ja viesti sisältää väitteen, että vastaanottajaa kohtaan on aloitettu oikeudellisia menettelyitä esimerkiksi pornografisen aineiston hallussapidosta, tiedottaa Poliisihallitus.

Huijausviesteissä voi olla poliisin virkamiehen nimi ja poliisiyksikkö. Vältä huijatuksi tuleminen poliisin asiantuntijan ohjeilla.

– Viesteissä voidaan pyytää pikaista vastausta, henkilötietoja tai pankkitietoja. Ole valpas, älä  avaa  linkkejä tai liitteitä. Viestiin ei myöskään pidä vastata ja sen voi poistaa, korostaa poliisitarkastaja Mikko Kiiski Poliisihallituksen poliisitoimintayksiköstä.

Huijausviestien sisällöt ovat usein huonoa kieltä, sisältävät väitteen vastaanottajan rikollisesta toiminnasta sekä vaatimuksen antaa selvitys sähköpostitse. Joissakin viesteissä on linkkejä tai pyydetään henkilötietoja.

Tarkkaavainen väistää huijauksen

Huijausviesteillä pyritään kalastelemaan luottokorttien numeroita tai pankkitunnuksia tai hankkimaan pääsy vastaanottajan tietokoneelle. Viestit voivat sisältää myös haittaohjelmia.

– Oikea poliisi ei milloinkaan kysy pankkitunnuksia tai pyydä lähettämään rahaa puhelimitse tai millään muullakaan keinoin, poliisitarkastaja Kiiski muistuttaa.

Poliisin viralliset sähköpostiosoitteet päättyvät @poliisi.fi. Tarkista aina lähettäjän sähköpostiosoite ennen vastaamista. Osoitteita voidaan valitettavasti myös väärentää, joten kokonaisuuttakin joutuu arvioimaan.

Liikkeellä voi olla yhtä aikaa useampia eri versioita samasta huijauksesta.

– Sähköisen rikosilmoituksen tekemällä asiasi hoitaminen poliisissa etenee nopeiten, eikä sinun tarvitse erikseen soittaa poliisille, poliisitarkastaja Kiiski neuvoo.

Toimi näin, jos saat huijausviestin

Jos saat poliisin nimissä lähetetyn, huijaukseksi epäilemäsi sähköpostiviestin, poista se avaamatta liitteitä.

  • Älä vastaa viestiin.
  • Älä avaa viestin linkkejä tai liitteitä.
  • Sinun ei tarvitse tehdä muuta asian suhteen.

Toimi näin, jos olet jo antanut tietojasi

  • Jos olet jo vastannut viestiin ja antanut henkilö- tai pankkitietojasi, ole välittömästi yhteydessä omaan pankkiisi.
  • Tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille. Rikosilmoituksen voi tehdä sähköisesti osoitteessa poliisi.fi/asiointi tai millä tahansa poliisiasemalla.
  • Asiasta ei tarvitse soittaa hätäkeskukseen tai poliisille.
SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT