keskiviikko, 29 toukokuun, 2024

Poliisilta vuotaa tietoa rikollisille Ruotsissa – oikeusministeri kutsuu poliisijohdon keskustelemaan asiasta

Ruotsi. Jengirikolliset ovat värvänneet poliiseja varoittamaan tulevista operaatioista sekä vuotamaan turvaluokiteltua tietoa ja tapoja työmenetelmistä, osoittaa Dagens Nyheterin suorittama tutkimus. Oikeusministeri Gunnar Strömmer (M) kutsuu poliisin johdon koolle keskustelemaan asiasta.

Asiasta kertoo SVT Nyheter 28.4. julkaisemassaan artikkelissa.

Rikollisilla on useita tapoja päästä käsiksi salaisiin tietoihin. Seksuaalisen suhteen aloittaminen poliisin työntekijöiden kanssa on muun muassa ollut toistuvaa ja yleistä.

Vuodesta 2018 lähtien epäillyistä vuodoista on tehty 514 ilmoitusta DN:n tutkiman poliisin henkilöstövastuulautakunnan tapauskartoituksen mukaan. Niihin kuuluvat sekä tapaukset, joista ei ole nostettu syytteitä, että tapaukset, jotka ovat johtaneet tuomioihin.

Ainakin 30 poliisin työntekijää on eri syistä todettu turvallisuusriskeiksi ja joutuneet  eroamaan tai on erotettu. 14 tapauksessa on vahvaa näyttöä, useissa tapauksissa jopa tuomioita, jotka osoittavat, että poliisin työntekijät ovat antaneet salaisia tietoja suoraan järjestäytyneelle rikollisuudelle.

”Todella vakavaa”

Vuodot osuvat ajallisesti yhteen ainakin neljän kostohyökkäyksen kanssa, joissa ihmisiä on loukkaantunut tai kuollut.

– Tietyn tiedon osalta on tapahtunut tietomurto ja sitten on tapahtunut kauheita tapahtumia, kertoo poliisin erikoistutkintaosaston päällikkö Martin Valfridsson SVT:lle.

Hän huomauttaa, että tämä on vaara demokratialle.

– Se vahingoittaa poliisin työtä vakavissa rikoksissa. Se uhkaa vahingoittaa luottamusta sekä muiden kollegoiden välillä että myös yleisön keskuudessa. Jokainen tällainen tapaus on erittäin vakava.

– Silti haluan sanoa, että meillä on 37 000 työntekijää ja lähes kaikki ovat rehellisiä ja osaavia, hyvään työhön pyrkiviä työntekijöitä, jotka eivät koskaan haaveile tekevänsä jotain tällaista korostaa Martin Valfridsson SVT:lle.

Oikeusministeri reagoi

Oikeusministeri  Gunnar Strömmer (M) ilmoittaa nyt vuotojen julkisuuteen tulon jälkeen kutsuvansa koolle tapaamisen poliisin johdon kanssa.

– Tämä on erittäin vakavaa tietoa. Arkaluonteisten tietojen vuotaminen rikollisille on rikollista ja sillä voi olla erittäin haitallisia seurauksia poliisitoiminnalle. Pitkällä aikavälillä se uhkaa horjuttaa luottamusta oikeuslaitokseen ja vahingoittaa demokratiaa, Gunnar Strömmer sanoo SVT:lle.

 

1 KOMMENTTI

  1. Sitä kun jaksaa insinööreille hiukan laulaa, niin kanki annelissa on taattu.

    1

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT