lauantai, 24 helmikuun, 2024

Porin lapsikaappauksen esitutkinta valmistunut – siirtyy syyteharkintaan

Pori. Lounais-Suomen poliisi on saanut valmiiksi Porissa viime toukokuussa tapahtuneen lapsikaappauksen esitutkinnan.

Epäilty lapsikaappaus tapahtui 28.5.2023 Porissa, minkä jälkeen lapsi vietiin Suomesta ulkomaille. Lounais-Suomen poliisi teki syyttäjän määräyksellä epäillystä kaappaajasta kansainvälisen pidätysmääräyksen ja alaikäisestä lapsesta etsintäkuulutuksen, kertoo poliisi.

Epäilty ja lapsi tavoitettiin kansainvälisen poliisiyhteistyön avulla Serbiasta. Lapsi palautui vahingoittumattomana Suomeen kesäkuussa, ja epäilty luovutettiin Suomeen lokakuussa, minkä jälkeen hänet vangittiin. Epäilty oli aiemmin vangittu poissaolevana toukokuusta lähtien.

Ulkomailta tavoitettu henkilö on tapauksen pääepäilty. Häntä epäillään lapsikaappauksesta ja törkeästä vapaudenriistosta. Lisäksi yhtä henkilöä epäillään törkeästä vapaudenriistosta sekä avunannosta lapsikaappaukseen. Kahta muuta henkilöä epäillään avunannosta lapsikaappaukseen ja avunannosta törkeään vapaudenriistoon. Kaikki epäillyt on vapautettu.

Asia on siirtynyt syyteharkintaan

Esitutkinnan aikana selvisi seikkoja, jotka viittaavat siihen, että pääepäilty oli suunnitellut tekoa etukäteen. Poliisi sai esitutkinnassa muodostettua tarkan käsityksen tapahtumista sekä teon motiivista.

– Pääepäilty hylkäsi henkilöautonsa Pohjois-Satakuntaan Merikarvialle, jonne hän oli lapsen kyydinnyt ja tämän jälkeen vei yhdessä toisen epäillyn kanssa lapsen Tornion kautta Ruotsiin matkailuautolla. Toinen epäilty palasi Ruotsista Suomeen ja poliisi tavoitti hänet ja ajoneuvon Helsingin satamasta. Ruotsista pääepäillyn matka jatkui maateitse lapsen kanssa edelleen Serbiaan, josta viranomaiset heidät tavoittivat, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Anna Kivimäki.

Teon motiivi liittyy salassa pidettäviin lapsen huoltoon liittyviin asioihin. Tästä syystä myös asiassa valmistunut esitutkintamateriaali on kokonaan salassa pidettävää.

– Tiedotteessa on kerrottu kaikki ne seikat, jotka eivät ole julkisuuslain nojalla salassa pidettäviä, Kivimäki toteaa.

Asia on siirtynyt syyteharkintaan.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT