tiistai, 17 syyskuun, 2024

Rattijuopumukset työllistivät poliisia vuodenvaihteessa Pirkanmaalla

Sisä-Suomen poliisilaitoksessa kirjattiin Pirkanmaan alueella 29.12.2023 – 2.1.2024 yhteensä 28 erilaista epäiltyä rattijuopumusrikosta. Niiden yhteydessä selvisi myös oheisrikoksia, kuten huumausaineen käyttörikoksia sekä kulkuneuvon kuljettamisia oikeudetta. Teot tulivat ilmi poliisin yleisöilmoitusten, poliisin oman valvonnan tai erilaisten liikennevahinkojen yhteydessä.

Vuodenvaihde oli odotetusti poliisille kiireinen. Juhlakansan joukossa oli valitettavan suuri joukko juhlijoita, jotka olivat lähteneet kuljettamaan henkilöautoa alkoholia tai huumausaineita käytettyään. Poliisi sai runsaasti hätäkeskuksen kautta tulleita yleisöilmoituksia epävarmasti kulkevista henkilöautoista. Osa rattijuopumusrikoksista tuli ilmi esimerkiksi tieltä suistumisten syitä selvittäessä tai poliisin oman rattijuopumusvalvonnan yhteydessä.

Lienee enemmän hyvästä onnesta kiinni se, että rattijuopumukseen syyllistyneet kuljettajat eivät aiheuttaneet Pirkanmaan vuodenvaihteessa henkilövahinkoja. Liikenneturvan (2022) tilaston mukaan rattijuopumustapauksissa on viimeisen kolmen vuoden aikana kuollut Suomessa vuosittain keskimäärin 49 ja loukkaantunut yli 400 henkilöä.

Lähtökohtaisesti liikennevahinkoon syyllistynyt rattijuoppo on itse taloudellisessa vastuussa sekä itselleen, matkustajille että muille ulkopuolisille aiheutuneista vahingoista. Vakuutusyhtiöillä on oikeus alentaa tapauskohtaisesti myös humalassa alle törkeän rattijuopumusrajan ajaneiden kuljettajien omia henkilökorvauksia. Tämän lisäksi kuljettaja voi menettää oikeutensa myös liikenne- ja autovakuutuskorvauksiin.

Rattijuopumusrikosten yhteydessä ajo-oikeuden haltija määrätään lähes poikkeuksetta ajokieltoon. Useasti ajokieltoon määrätyt henkilöt yllättyvät ajokiellon pituudesta ja vetoavat erilaisiin inhimillisiin syihin pyytäen ajokiellon kumoamista tai ajokieltoa mahdollisimman lyhyenä.

Ohessa määritelmät rikoslaista:

Rattijuopumus

Rikoslain 23 luvun 3 §:n mukaan rattijuopumukseen syyllistyy se, joka kuljettaa moottorikäyttöistä ajoneuvoa tai raitiovaunua nautittuaan alkoholia niin, että hänen verensä alkoholipitoisuus ajon aikana tai sen jälkeen on vähintään 0,5 promillea tai että hänellä tällöin on vähintään 0,22 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa, on tuomittava rattijuopumuksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.
Rattijuopumuksesta tuomitaan myös se, joka kuljettaa moottorikäyttöistä ajoneuvoa tai raitiovaunua käytettyään huumausainetta niin, että hänen veressään on ajon aikana tai sen jälkeen käytetyn huumausaineen vaikuttavaa ainetta tai sen aineenvaihduntatuotetta. Tämän momentin säännöstä ei kuitenkaan sovelleta, jos mainittu aine tai aineenvaihduntatuote on peräisin lääkevalmisteesta, jota kuljettajalla on ollut oikeus käyttää.

Rattijuopumuksesta tuomitaan niin ikään se, joka kuljettaa moottorikäyttöistä ajoneuvoa tai raitiovaunua käytettyään muuta huumaavaa ainetta kuin alkoholia taikka tällaista ainetta ja alkoholia niin, että hänen kykynsä tehtävän vaatimiin suorituksiin on huonontunut.

Törkeä rattijuopumus

Rikoslain 23 luvun 4 §:n mukaan törkeään rattijuopumukseen syyllistyy, jos rattijuopumuksessa
1) rikoksentekijän veren alkoholipitoisuus on vähintään 1,2 promillea tai hänellä on vähintään 0,53 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa, tai
2) rikoksentekijän kyky tehtävän vaatimiin suorituksiin on tuntuvasti huonontunut taikka
3) rikoksentekijä on käyttänyt muuta huumaavaa ainetta kuin alkoholia tai tällaista ainetta ja alkoholia niin, että hänen kykynsä tehtävän vaatimiin suorituksiin on tuntuvasti huonontunut,

ja olosuhteet ovat sellaiset, että rikos on omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen turvallisuudelle, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä rattijuopumuksesta vähintään 60 päiväsakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT