perjantai, 29 maaliskuun, 2024

Rikollisjengiin on helppo liittyä, mutta vaikea päästä siitä irti

Liivijengi United Brotherhood on yksi Suomen rikollisjengeistä. Siihen kuuluu noin 100 ihmistä. Lisäksi mukana on saman kokoinen joukko myötävaikuttajia, jotka eivät kanna liiviä, mutta he hyötyvät rikollisesta toiminnasta.

Myötävaikuttajaksi voi päästä, jos pystyy tarjoamaan rakenteita tai verkostoja, jotka tukevat rikollista toimintaa. Jengit rekrytoivat myötävaikuttajia aktiivisesti. Näin yritetään päästä sisään liike-elämän eri toimialoille yritys-, viihde- ja mediamaailmaan.

Rikollinen liivijengi imaisee uuden jäsenen mukaan toimintaansa ja alistaa hänet työskentelemään jengin puolesta. Uuden jäsenen on oltava aina jengin käytettävissä, sanoo rikoskomisario Antti Hyyryläinen keskusrikospoliisista

– Jengin valheellinen viesti veljeydestä ja yhteenkuuluvuudesta vetää mukaan United Brotherhoodiin. Todellisuudessa järjestöä kontrolloidaan väkivallan uhalla.

Hyyryläisen mukaan uudet jengiläiset menettävät vallan omaan vapaaseen tahtoon. Uusien jengiläisten nimissä otetaan pikavippejä ja perustetaan pöytälaatikkoyrityksiä. Niitä käytetään kontrollin välineenä, jos jäsen alkaa niskoitella käskyjä vastaan.

Osa rikollisiin moottoripyörä ja- ja liivijengeihin ajautuneista haluaa päästä irti rikollisesta elämästä. Ajatus jengistä irtaantumisesta saattaa tulla mieleen esimerkiksi silloin, kun jengiläinen joutuu istumaan vankilaan tai ottamaan vastuuta johtajiensa tekemisistä.

Päätoimiala rikollisjengeillä on huumausainerikollisuus. Lisäksi väkivalta- ja talousrikollisuus ovat yleisiä. Järjestäytyneellä rikollisuudella on selvä hierarkia siitä, kuka käskee ja ketä. Pyramidin huipulla on vain muutama ihminen, jotka määräävät alempia. Rikollisen toiminnan hyödyt kasautuvat huipulle ja rikoksista aiheutuva uhka vankilaan joutumisesta puolestaan siirtyy hierarkiassa alaspäin.

Kuva: Poliisi.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT